Конашенков: Не летите близу граница и неће бити пресретања

30-04-2016 05:46:17 | | / vostok.rs |


Министарство одбране Русије прокоментарисало је оптужбе Пентагона да је руски авион Су-27 „опасно и непрофесионално“ пресрео амерички РЦ-135 над Балтичким морем, рекавши да се сви летови руских авиона спроводе у складу са међународним правилима приликом коришћења ваздушног простора.

„Ми смо већ навикли на љутње представника Пентагона када је реч о наводним непрофесионалним маневрима наших ловаца приликом пресретања америчких обавештајних авиона у близини наших граница“, изјавио је портпарол Министарства Игор Конашенков.

Према његовим речима, амерички обавештајни авион РС-135У у неколико наврата већ је покушавао да се прикраде руској граници са искљученим транспондером, те из тог разлога је неопходно подизати ловац како би се идентификација авиона обавила визуелним путем.

Како би се избегла будућа пресретања, предложио је Конашенков, амерички авиони би требало или да укључе своје транспондере како би била могућа идентификација авиона радиолокацијским апаратима, или да не лете у близини руских граница.

Као пример, он је навео амерички обавештајни авион ОС-135Б који је данас слетео у Улан Уде и који није пресретнут од стране руске авијације јер је идентификација авиона прошла успешно.

Амерички званичници оптужили су Русију да је „небезбедно и непрофесионално“ пресрела авион РС-135 над Балтичким морем, међутим, нису прецизирали шта сматрају небезбедним растојањем између авиона.

Истовремено, Пентагон је упозорио да пресретање америчког авиона може да изазове ескалацију тензија између Русије и САД.

„То небезбедно и непрофесионално пресретање може да нашкоди пилотима америчког авиона и да доведе до непотребне ескалације тензија између наших земаља. Амерички авион је изводио најбочнији лет у међународном ваздушном простору, а пресретање се догодило свега неколико дана након случаја са бродом“, изјавила је представница Пентагона Мишел Балданса.