Мустафа лобира код Орбана за пријем Косова у УЕФА

29-04-2016 04:25:34 | | / vostok.rs |


Такозвани премијер сепаратистичких влассти у Приштини, Иса Мустафа, уочи Конгреса Европске фудбалске уније у Будимпешти, лобираће код мађарског премијера Виктора Орбана како би косовски савез добио чланство у УЕФА, потврдио је такозвани министар омладине и спорта Кујтим Шаља, преноси приштински лист „Зери“.

Према писању тог листа, Мустафа је договорио састанак са Орбаном у понедељак, само дан раније на којем ће се расправљати око пријема Косова.

„Мустафа одлази у Мађарску и искористиће прилику да лобира за пријем Косова у УЕФА. Он очекује позитивну одлуку УЕФА“, рекао је Шаља за „Зери“.

Даље се наводи да је за пријем косовског савеза потребно политичко уплитање, због чега постоји помоћ врха тзв. државе, која није призната од Уједињених нација.

У сва дешавања умешано је и такозвано косовско министарство спољних послова пошто је пријем у УЕФА, а потом и ФИФА, већ две године један од главних приоритета, а због чега је раније лобирао и ратни злочинац Хашим Тачи.

Политика је у данашњем штампаном издању објавила да УЕФА планира да на Конгресу у Будимпешти промени статут, који предвиђа да само земља призната од стране Уједињених нација може да буде чланица, и прими косовски савез у своје чланство. Према новом предлогу статута члан УЕФА би постајао свако ко би добио „већину гласова међународне заједнице у Европи“.

Постоји договор да би репрезентација Косова у случају добијања чланства учествовала у квалификацијама за Светско првенство у Русији, у групи са Хрватском, Турском, Исландом, Финском и Украјином.

Делегација Фудбалског савеза Србије је из тих разлога боравила пре три дана у Ниону и покушала да добије подршку в.д. председника УЕФА Теодора Теодоракиса, али уједно и спремила стратегију сличну државној када је блокиран пријем Косова у Унеско, па ће тако на Конгресу у Будимпешти предложити амандман.