СБ УН без консензуса о предлогу Русије о Украјини

29-04-2016 04:23:20 | | / vostok.rs |


Чланови Савета безбедности Уједињених нација нису постигли консензус о предлогу за саопштење о испуњавању Минског споразума и догађајима у Одеси 2. маја 2014. године који је дала Москва и основна одговорност за то пада на САД и Велику Британију, рекао је стални представник Русије у УН Виталиј Чуркин.

Русија је у четвртак поднела Савету безбедности документ на разматрање. У њему је Москва предложила да УН потврди неопходност испуњавања Минског споразума и да позове да се истражи трагедија у Одеси 2. маја 2014. године.

Током заседања Чуркин је навео да је за 24 часа само од Украјине добијена реакција, а она је предлог оценила неприхватљивим. Руски дипломата обратио се члановима СБ са предлогом да проуче и усвоје заједнички пројекат.

Заменик сталног представника САД у УН Мишел Сисон изјавила је да су САД спремне да раде на саопштењу ако он буде одражавао општу ситуацију у Украјини, која се, према њеним речима, погоршала због акција Русије.

Представник Велике Британије је рекао да у документу који је предложила Москва нису наведени положај Надежде Савченко осуђене у Русији за убиство новинара и ситуација на Криму. Као резултат свега тога, руски предлог је одбијен.

Након састанка СБ Чуркин је новинарима саопштио да је прилично „бесрамно да Американци и Енглези нису прихватили наш предлог“.

„Када Американци почињу да говоре нема овога, нема онога то је смешно, зато што постоји низ мера које треба испунити. САД нису учествовале у изради тих мера“, додао је Чуркин.

„Наши амерички пријатељи, наравно, показали су се у свом свом сјају. Они говоре да желе конструктивно да помажу реализацији, али када дође до тога, онда дају потпуно другачије сигнале и изјаве“, приметио је Чуркин.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут