Нафта - главни кандидат за наношење удара економији САД

24-04-2016 01:03:11 | | / vostok.rs |


Цене нафте могле би да скоче више него што се очекује и то представља озбиљан ризик за САД, сматра колумниста „Форбса“ Бред Мекмилан.

Према његовим прогнозама, управо је нафта главни кандидат за наношење удара америчкој економији.

Мекмилан скреће пажњу на садашњи раст цена црног злата и наводи да ће се равнотежа између понуде и потражње ускоро вратити на нормалан ниво.

Као и многи други аналитичари, он се слаже са тиме да ће се цене нормализовати на нивоу маргиналних трошкова производње једног барела нафте, тј. између 40 и 60 долара за барел и највероватније ће остати у том дијапазону.

Међутим, постоји низ чинилаца због којих ситуација може да крене наопако, сматра аутор текста. Он наводи примере после којих тржиште нафте САД и неколико других држава неће моћи да се прилагоди повећаној потражњи.

То се може десити уколико се државе ОПЕК-а договоре међу собом, или ако се производња нафте у САД смањи брже него што се очекује.

Мекмилан сматра да је тренутно производња нафте већа од потражње за један до два одсто. Ако потражња настави да расте, а земље произвођачи помало смање производњу, тај вишак ће једноставно нестати.

У том случају САД ће остати без „повољних услова“ за опоравак сопствене економије, који се сада дешава захваљујући јефтиној нафти.

На тај начин Мекмилан позива оне који очекују повећање цена нафте да „буду опрезни у својим жељама“.