Украјина се заварава да ће постати чланица НАТО-а

24-04-2016 10:59:06 | | / vostok.rs |


Звучне изјаве Кијева о могућем ступању Украјине у НАТО засноване су на апсолутном неразумевању светске политике и време је да Кијев призна да то нема никакве везе са стварношћу, пише немачки часопис „Фокус“.

У последње две године битно се изменио однос Украјинаца према ступању у Северноатлантски пакт. Ако је раније две трећине грађана било за чланство државе у НАТО-у, сада има више од половине противника, пише „Фокус“.

Украјина активно уводи нове стандарде у своју војску и чека да је савез прими раширених руку, наводе аутори текста.

Ипак, упркос свим бајкама политичара не очекује се никакво приступање Украјине НАТО-у. Наравно, чланице пакта се залажу за добробит Украјине и безбедност у Источној Европи. Међутим, веома је мали број држава које желе да на себе преузму обавезу оружане заштите Украјине, наводи лист.

Наде Кијева никада се неће обистинити, јер данас на Западу веома добро схватају да тај корак води ка заоштравању односа са Русијом, са којом нико не жели да дође у сукоб, посебно док је ситуација у источном делу Украјине и даље нестабилна.

Теоретски, државе-чланице пакта могле би да размотре чланство Украјине уколико би она разрешила неслагања са Русијом, али у том случају ступање у НАТО губи смисао, наглашава аутор текста.

„Колико год да је то парадоксално, Украјина ће бити спремна да приступи НАТО-у након што успостави односе са Русијом, односно када јој заштита НАТО-а више не буде потребна", закључује се у чланку.

Украјина је 2014 одбила несврстани статус, а нова војна доктрина предвиђа успостављање курса према НАТО-у. При томе је председник Европске комисије Жан-Клод Јункер изјавио да ће Украјини бити потребно 20-25 година да уђе и Европску Унију или НАТО.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут