ДИСКРИМИНАЦИЈА РОМА У ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ

10-04-2014 04:05:35 | | / mojenovosti.com |

У Европској унији живи преко 10 милиона Рома, а Осми април је Светски дан рома, па се овим поводом огласила Светска организација за заштиту људских права (Емнести интернешел),која је упутила озбиљне критике Европској унији на положај Рома у њој, истчући да су Роми изложени сталној дискриминацији и протеривању у више земаља.

Европска унија је у задње време предожила неке мере да се однос према Ромима промени и побољша у погледу њиховог образовања и могућности запошљавања, како би се поправио њихов животни стандард.

Европска унија је обавестила све своје чланице земаља да израде планове помоћи Ромима, како би се њихов статус убудуће побољшао, а Комесарка ЕУ госпођа Рединг се је обратила свим земљама да се једном пређе са планирања и обећања на дело у погледу помоћи Ромима.

Генеална секретарица немачке Емнести организације за права Рома госпођа Селмин Цалкискан истиче да се престане са дискримнацијом Рома који живе у сталном страху и нападима на њих због дискриминације, те да ЕУ треба да подузме одговарајуће мере против земаља које врше дискримнацију Рома, наводећи негативне примере према Ромима у Грчкој, Чешјој и Француској!