Црноморска НАТО флота — трчање Кијева пред руду

22-04-2016 02:36:13 | | / vostok.rs |


Стални представник Русије при НАТО–у Александар Грушко изјавио је да су намере Украјине да се придружи црноморској флоти Алијансе преурањене.

„Тренутно не постоји обједињена НАТО флота у Црном мору, самим тим нема чему ни да се придружи. То је типичан пример трчања пред руду“, прокоментарисао је Грушко изјаву украјинског председника Петра Порошенка да је Румунија предложила да се формира заједничка НАТО флота у Црном мору, док је Кијев спреман да се њој прикључи уколико Алијанса то одобри.

Према његовим речима, уколико се тај предлог Румуније реализује, то ће бити још један корак ка стварању тензија у црноморском региону, тим пре што је управо у том региону постигнуто поверење и формирана црноморска војно–морска група „Блексифор“, у коју су ушле Бугарска, Румунија, Турска, Украјина и Грузија.

„Русија свакако детаљно анализира све потезе НАТО–а, када је реч о појачању присуства у региону, укључујући и вежбе оних земаља које не припадају том региону, међутим присуство бродова опремљених ударним и ПВО системима је постало свакодневница“, оценио је Грушко.

Таква пракса директно угрожава конвенцију Монтре, која представља кључни инструмент осигурања стабилности у региону.

„Изјаве НАТО–а о томе да присуство флоте у Црном мору носи искључиво одбрамбени карактер су чиста заблуда. У питању је директан покушај да се успостави још једна линија конфронтације под изговором пораста такозване руске претње“, истакао је он.

Грушко је додао да је НАТО већ трансформисао балтички регион у арену конфронтације, а сада ту опробану схему покушава да пренесе и на Црно море.

„Све се то коси са основним интересима свих црноморских земаља, укључујући и чланица НАТО–а. Челници Алијансе као да не разумеју да ће Русија предузети све неопходне мере како би претња била неутрализована“, закључио је он.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут