Песков: Укидање Кримско–татарског меџлиса унутрашње питање Русије

22-04-2016 01:32:12 | | / vostok.rs |


Одлука о признавању Меџлиса кримских Татара је унутрашње питање Русије и Москва по том питању неће обраћати пажњу на мишљења било које земље, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Он је на тај начин прокоментарисао позив портпарола Стејт департмента Џона Кирбија упућен Москви да размотри недавну одлуку Министарства правде о проглашавању Меџлиса кримско–татарског народа екстремистичком организацијом, као и одлуку кримских власти о прекиду рада тог „демократског института“.

„То питање је искључиво у оквиру надлежности Русије и сматрамо да није неопходно узимати у обзир ничије мишљење. То је чисто унутрашње питање“, рекао је Песков новинарима.

Кирби је оценио да одлука Москве није у складу са основним принципима демократије.

„Москва нема никакав основ да примењује руско законодавство када је реч о понашању Татара у Украјини“, рекао је Кирби додавши да САД не признаје присаједињење Крима Русији.

Претходно је главна тужитељка Крима Наталија Поклонска оптужила лидере те организације да сарађују са терористичким групама „Сиви вукови“ и „Хизб уз Тахрир ел Ислами“, које су забрањене у Русији, као и да се тренутно трага за лидерима Меџлиса.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут