Стазама Немањића за наду Срба

21-04-2016 06:03:24 | | Ходочашће од резиденције краља Драгутина до манастира Бањска |

Сто планинара препешачило Рогозну и посетило сународнике на северу Космета. Ходочашће од резиденције краља Драгутина до манастира Бањска


Борис Субашић,
Новости

Долазак србских планинара, јединих гостију села у готово опустелим брдима севера Косова, даје веру преосталим Србима да ће опстати на својој земљи у овим тешким временима, сетно су причали домаћини из Клуба "Берим" из Зубиног Потока гостима из централне Србије водећи их врлетима по којима је од 1999. исцртана невидљива административна линија.

Да ниједна политичка граница не може да подели Србе, показало је протеклог викенда више од сто планинара који су прешли планину Рогозну древним немањићким путевима преко врхова виших од 1.480 метара. Поход је почео у тврђави Јелечу, резиденцији краља Драгутина, а завршио се у манастиру Бањска, задужбини краља Милутина.

Велика традиционална спортска и културна манифестација, у организацији Планинарског клуба "Берим", одржана је уочи још једног покушаја приштинских власти да Србима с КиМ забране коришћење србских личних докумената. Симболично, уочи нове битке за одбрану елементарног људског права на идентитет и против затварања у гето, косметским Србима је у госте, старим и незаборављеним стазама, стигла колона планинара свих генерација, од седам до 77 година. Пролазећи крај каменог крста који означава административну границу на самотном планинском врху, они су осетили сав бесмисао и неправду линије раздвајања Срба коју су нацртали моћници нашег доба.


Крст на административној линији Србије и КиМ


Долазак колоне спортиста и љубитеља природе који су у планинарски поход кренули као на ходочашће изазвало је највећу радост код ретких преосталих становника планинских села, од Грубетића у Рашкој области до коначишта у Бубама у Ибарском Колашину. Усамљени планинци дочекивали су госте са осмехом и здравицом, као гласнике који им носе поруку да нису заборављени.

ПО ВИЗЕ У ТИРАНУ

Великој планинарској акцији преласка преко Рогозне ове године нису присуствовали до сада редовни планинари из Републике Српске. Рекли су нам да су се суочили с огромним проблемом после братимљења општина са севера Косова и из Републике Српске. После тога су приштинске власти увеле визе за житеље Републике Српске који желе да уђу на КиМ, а до њих је практично немогуће доћи, јер се издају само у – Тирани!

Борис Субашић,
Новости