Кина жели размену космичке технологије са Русијом

19-04-2016 04:43:02 | | / vostok.rs |


Кина жели да замени технологију за конструисање космичке електронске компонентне базе отпорне на радијацију за технологију израде ракетних мотора на течна горива, наводе медији позивајући се на извор који је учествовао у припреми сусрета руског заменика премијера Дмитрија Рогозина и заменика премијера државног савета Кине Ван Јана.

Према наводима медија, размена технологија била је једна од тема на последњем састанку билатералне комисије у децембру 2015. године.

„Комисија одобрава постигнуте договоре о сарадњи у области ракетних мотора и електронске компоненте базе и поручује обема странама да се припреме за потписивање неопходних нормативно-правних докумената који ће омогућити реализацију сарадње у датим областима“, пише у протоколу заседања који су потписали Рогозин и Јан.

У „Роскосмосу“ сматрају да руска страна засад не види смисао у таквој сарадњи.

„Засад нам се та размена не чини еквивалентном. Русија је признати лидер у области израде мотора. Наше моторе купују америчке компаније. А Кинези, при свом уважавању, досад нису успели да ископирају најнапредније америчке пројекте… У области микроталасне радијације, Кинези су стигли Американце, а у неким деловима су их и престигли, али мора се додати да су руски институти у области микроталаса увек били јаки. Зато не видимо сврху размене“, навео је извор из „Роскосмоса“.

У августу 2015. се сазнало да Кина намерава да купи руске моторе РД-180. Касније је Дмитриј Рогозин саопштио да би договор о испоруци могао да буде спреман до посете премијера Русије Дмитрија Медведева Пекингу у децембру 2015.

Међутим, пре неколико дана сазнало се да Москва још није спремна да испоручи ракетне моторе Кини, зато што Кина не учествује у режиму контроле таквих технологија.