Песков: Русија увек за дијалог, а НАТО...

19-04-2016 02:08:48 | | / vostok.rs |


Акције НАТО-а представљају претњу за националне интересе и безбедност Русије, али Руска Федерација је увек спремна за дијалог, иако ће он бити тежак, рекао је новинарима на конференцији за медије портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Раније је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг подсетио да Алијанса намерава да разговара са Русијом о смањењу ризика војних инцидената, а неопходност тога наглашавају и недавна дешавања у Балтичком мору.

На дневном реду састанка су три тачке. Прва је криза унутар и око Украјине, укључујући и пуну имплементацију Минског споразума. Друга — питања везана за војну делатност, транспарентност и смањење ризика. Трећа тачка је оцена ситуације безбедности у Авганистану, укључујући и регионалну терористичку претњу.

Односи Русије и НАТО-а, несумњиво, тренутно доживљавају дефицит узајамног поверења. Видимо непријатељске акције пакта у смислу раста капацитета поред наших граница. Сматрамо да те акције представљају претњу за националне интересе и националну безбедност Русије, изјавио је Песков.

Песков је нагласио да последње акције НАТО-а још једном потврђују да он није способан да се адаптира на савремене услове и чува своју првобитну сврху, а то је да „обузда Руску Федерацију и да се налази у сукобу са Руском Федерацијом“.

„Ми смо увек били за дијалог. Овај дијалог неће бити лак зато што се поверење брзо нарушава, а много спорије успоставља“.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут