ДНК становника на југу Србије иста као и код костура из 4. века пре нове ере

06-04-2014 09:11:02 | | Србија данас/ mojenovosti.com |

Приликом изградње коридора 10, тачније друге траке ауто пута који води за Грчку, на потезу између Врања и Бујановца, пронађено је археолошко налазиште. Велики град, за који се процењује да је постојао у 5. и 4. веку нове ере, археолози процењују да је имао више од 100 хиљада становника.

Јужно од села Павловац, пронађена је некропола, гробље где је пронађено више од тридесет костура. Ипитивањем старости уз помоћ угљеника, утврдјено је да су кости старе више од 24 века.
Ништа чудно и необично, рекло би се.
Међутим, научници су били запањени једном чињеницом када су урадили ДНК анализу пронађених костију.
Некима ће изгледати невероватна чињеница да овај ДНК материјал се чак 80% поклапа са ДНК локалног србског становништва у Врањској и Бујановачкој општини, са 10% арнаутског становништва и остатак од 10% је непознато.
Научници су постали збуњени, па су онда упоредили ДНК материјал становништва са Југа Србије и становнишtва Херцеговине, где је такође пронађено исто поклапање у ДНК, око 80%, што је индиковали закључак да је реч о истом народу.
Радозналост научника није престала, узели су и испитали ДНК материјала са локалитета Лепенски Вир. Људски остаци из 6500 године п.н.е, њихов ДНК је идентичан са оним ДНК костију из Павловца.
А сада узмите историју за основну школу, ако сте заборавили шта су нас учили када су Словени дошли на ове просторе.