Путин и Лавров протерали USAID из Русије – не треба нам ни копејка од вас

06-04-2014 05:14:28 | | ФБР/ mojenovosti.com |

USAID је америчка организација која се у Русији појавила одмах после распада СССР-а, која је писала наш Устав и низ других закона. USAID је “рачуновођа” одобрених средстава у Русији. Та организација је добијала огромне новце из САД и распоређивала их међу локалним плаћеницима.

Америчка агенција за међународну сарадњу или скраћено USAID прекида са својом делатношћу у Русији. Ту одлуку донело је Министарство Иностраних Послова Русије. Америчким дипломатама дат је рок до 1. октобра да би скратили програм, после чега ће већина активиста морати да оде да ради у другим земљама. Данас је МИП Русије разјаснио разлоге за ову одлуку, истакавши да је рад ове организације често био далеко од декларисаног циља – садејства у развоју хуманитарне сарадње.

Ради се о покушајима утицања на политичке процесе уз помоћ расподеле донација, укључујући изборе различитих нивоа, као и о утицајима на институције цивилног друштва. Озбиљна питања изазвала је активност агенције у руским регионима, посебно на северном Кавказу, о чему смо не једном упозоравали наше америчке колеге. Треба узети у обзир и ту околност, што је у Русији повећан број нових донатора и долази до отказивања статуса примаоца помоћи за развој од свих међународних организација. Руско цивилно друштво очигледно је потпуно сазрело и није му потребно руковођење извана.

Неће бити нимало лако на то се навикнути, невладине организације у Русији сада се налазе у веома сложеној ситуацији, сматра Миријам Ланска. Агенција САД за међународни развој обећава да ће наставити да помаже Русији, мада још није јасно на који начин. То је у целини лоша вест која је многе затекла неспремним, то значи да данас никоме није лако. Међутим, влада САД има различите начине финансирања и затварање представништва агенције у Москви не значи да не треба остваривати те програме по другим каналима. Мислим да је сада најважније покушати размислити како наставити са радом, јер људи на различитим нивоима изражавају спремност да наставе са радом.

То је ужасна одлука. Агенција САД за међународни развој током протеклих неколико година урадила је много доброг у Русији и разочаравајуће је то што се влада САД није успротивила тој одлуци и није покушала да се бори против те одлуке иако се они залажу за заштиту демократских вредности. Ипак, ја нисам изненађена што је влада Русије прибегла таквим мерама. Почетком године влада је критиковала америчког амбасадора и донела је читав низ ограничавајућих закона, па тако и Закон о иностраним агентима који је од самог почетка био уперен против подршке невладиним организацијама. То је веома опасан преседан за будуће грађанско друштво, не само у Русији него и у целом региону и у свету уопште, јер тај пример могу следити и друге владе које баштине недемократске циљеве.

Руске опозиционе партије имају чврст принцип – ни копјејку никаквих иностраних донација нисмо примали, не примамо и нећемо примати, јер политичка делатност мора да се финансира од стране грађана наше земље и ми видимо да се то код нас успешно и дешава. Све митинге које сте видели финансирају се преко Фонда Олге Романове, ту је и скупљање средстава од радних људи, некада су то мали прилози али их има доста, па се скупи довољна сума. То исто ради и, на пример, Алексеј Наваљни са својим фондом за борбу против корупције и своје антикорупционашке пројекте је такође финансирао уз помоћ пословних људи у Русији и грађана. Због тога, када представници Путиновог режима тврде како опозиција добија некакву подршку из иностранства – то је једноставно лаж, да називамо ствари својим именом. Што се тиче програма који је проводила рецимо агенција за међународни развој, или такве организације попут организације за националну подршку демократији итд., то се тиче пројеката везаних за цивилно друштво, то није повезано са политиком.

На пример, асоцијација “Голос” против које је највероватније у првом реду и била усмерена одлука о забрани, та агенција, која је фактички део међународне агенције за сарадњу САД, практично је онемогућена да заврши свој програм и присиљена да прекине са радом. Агенција се бави независним праћењем избора, она не подржава никакве партије, она не подржава никакве кандидате, они прате да ли су гласови бирача поштено избројани. То није политика, то је друштвена делатност пре свега за добробит грађана Русије, за добробит саме Русије. Такође бих напоменуо да је то у складу са документима Савета Европе и ОЕБСА, а Русија је пуноправни члан у обе организације. Питања демократије, часних избора, слободе говора, људских права, законитости итд. не представљају унутрашње питање једне земље, него питање међународних споразума. Због тога, када представници садашњег руског режима оптужују западне друштвене организације за некакво мешање у унутрашње послове, то није ништа друго него још једна лаж. Поштовање људских права и демократије представља међународну обавезу, а не унутрашњу ствар једне земље.

Агенција САД за међународну сарадњу познатија као USAID добила је указ од МИП-а Русије за прекид свог деловања у земљи, са налогом да до октобра потпуно прекине своје деловање. Како се каже у изјави коју је издао МИП Русије, разлог за то је што USAID последњих неколико година наставља да крши унутрашње законе и наставља са мешањем у унутрашње политичке процесе у земљи путем расподеле донација. Посебна пажња додељена је делатности агенције у неким регионима земље, посебно на северном Кавказу. Треба рећи да је агенција потврдила да је добила указ из МИП-а Русије, али ни једном речју, ни једним словом нису поменути разлози који су довели до тог указа. То је, природно, изазвало буру негодовања америчких, посебно америчких медија, који су овакав развој ситуације, нарочито на интернету, назвали највећим размимоилажењем између две земље после инаугурације Путина за председника Русије. Неки су то назвали шамаром Вашингтону од стране Москве, имајући у виду да је забрањена и организација “Голос” која је према последњим информацијама сваке године добијала три милиона долара од агенције. Агенција “Голос” је по мишљењу посланика Државне Думе, била једна од оних организација која је према расположивим информацијама покушавала да утиче на изборе у земљи, посебно на изборе за Државну Думу са краја прошле године. МИП Руске Федерације је изразио спремност за наставак сарадње са USAID-ом по питању додељивања хуманитарне помоћи, но притом је подвучено да свака организација која делује у РФ мора да поштује законе Руске Федерације, посебно недавно донети закон о иностраним агентима, поштујући суверенитет Руске Федерације и не мешајући се у њене унутар-политичке процесе.