Ердоган не схвата ко му је пријатељ, а ко непријатељ

17-04-2016 11:36:16 | | / vostok.rs |


Спољна политика Турске Реџепа Тајипа Ердогана нашла се у ћорсокаку. Тежња да сачува улогу Турске у Источном Средоземљу подстиче Анкару на зближавање са земљама које је она традиционално сматрала својим „непријатељима“, пише турски лист Биргјун.

„Како би Турска савладала препреке које стоје пред њом, потребно је да направи одређене кораке. Пре свега – да нормализује односе с Израелом и Египтом“, наведено је у чланку.

Такав курс турске спољне политике, према мишљењу аутора текста, ствара криза у односима с Русијом и захлађење контаката с Америком, која је Ердогану „вероватно дала одређене предлоге“.

„Потребно је што је могуће брже да средимо односе с Русијом, али, судећи по свему, овај процес ће потрајати још неко време јер су очекивања Русије позната. Тешко да се може очекивати (напредак у односима) у најскорије време. Нормализација је неопходна, али она ће, вероватно, захтевати време“, пише Биргјун.

Поред тога, наставља лист, Анкара мора да преиспита политику према Сирији и да конструктивније приступи преговорима у Женеви.

„Не може се рећи да у нашој сиријској политици нема никаквих промена набоље. У крајњој линији, наш протест против режима (сиријског председника Башара) Асада донекле је ослабио“, навео је аутор.

Односи Русије и Турске су у кризи пошто је турска авијација 24. новембра 2015. године оборила руски борбени авион Су-24 на небу изнад Сирије.

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган је изјавио да се Анкара неће извињавати за инцидент. Неколико дана касније руски председник Владимир Путин потписао је указ о привременој примени економских ограничења Турској.