Услов Саудијске Арабије да ограничи производњу нафте

17-04-2016 10:35:38 | | / vostok.rs |


Саудијска Арабија неће ограничити производњу нафте уколико се други произвођачи, међу којима и Иран, не договоре о замрзавању производње тог енергента на састанку у Дохи у недељу, изјавио је други наследни принц и министар одбране Саудијске Арабије Мухамед бин Салман.

„Ако највећи произвођачи не замрзну производњу, ми је такође нећемо обуставити. А ако не замрзнемо производњу нафте, продаваћемо је на сваки начин који нам је доступан“, рекао је Салман, а пренела агенција Блумберг.

Принц је такође навео да Саудијској Арабији за успешан развој овог сектора економије нису потребне високе цене нафте.

„Раст цена до 60 или 70 долара за барел биће снажан подстицај за развој. Али то није моја борба. То је ствар оних који имају проблеме због ниских цена нафте“, рекао је Мухамед бин Салман, нагласивши да земља има „своје програме за које висока цена нафте није нужна“.

Како је пренела агенција, Салман је раније навео да земља у којој је производња нафте прошлог месеца била око 10 милиона барела дневно, „ако жели“ може одмах да повећа обим те производње на 11,5 милиона барела дневно и на 12,5 милиона барела у року од шест до девет месеци.

Русија, Саудијска Арабија, Катар и Венецуела на састанку у Дохи 16. фебруара договорили су се да се производња нафте током 2016. године одржава на нивоу из јануара како би се одржале светске цене тог енергента.

Услов за остварење овог договора јесте да и друге земље које производе нафту прихвате ову иницијативу.

Састанак земаља-чланица ОПЕК-а и оних земаља које нису у тој организацији биће одржан 17. априла у Дохи.

Раније је заменик министра нафте Ирана Амир Хосеин Замани Ниа потврдио да његова земља неће учествовати на састанку у Дохи.