„Фигаро“: Сенка Анкаре над Карабахом

16-04-2016 09:05:59 | | / vostok.rs |


Јермени наводе да иза напада Азербејџана на Нагорни Карабах стоји Турска. Јерменска војска која је распоређена око села Талиш тврде да против њих, осим азербејџанске војске, ратују и турски војници и припадници ДАЕШ–а који су дошли из Турске да се боре против Јермена — хришћана.

„Већина долази из Турске, међу којима има и најамника. Без помоћи и подршке Анкаре они никад не би могли да крену у офанзиву“, цитира „Фигаро“ једног јерменског официра. По мишљењу Јеревана, убиство три старца у Талишу доказује да је ДАЕШ на страни Бакуа у нагорно–карабашком конфликту.

Конфликт у Нагорном Карабаху је најексплозивнији од свих „замрзнутих конфликата“ који су наслеђени из времена СССР–a, пише Никола Вињ.

Према речима европских дипломата који радe у том подручју, тај конфликт се чак и не може назвати замрзнутим:

„Овде имамо посла са вулканом који се периодично активира, међутим, ни време ерупције ни његова снага не могу се предвидети.“

Азербајџан саопштава да је спреман да освоји регион уз помоћ оружја, ако Минска група не нађе политичко решење. Јерменија, где хришћанска црква има веома јако упориште, у обнови ратних дејстава види руку Анкаре. Иако Турска званично није учесник у конфликту, 4. априла председник Ердоган је изјавио:

„Молимо се да наша азербејџанска браћа остваре победу у тим сукобима и ми ћемо их подржавати до краја“, цитира лист.

Москви, која је иницијатор примирја, биће веома тешко да помири два противника. Током сиријске кампање турска војска је оборила руски авион и односи Москве и Анкаре су сада на крв и нож, пише новинар. То изазива забринутост и страх да не дође до рата преко посредника.

„Многи у Нагорно Карабаху би желели такав сценарио. Управо они критикују Кремљ, који има две војне базе у Јерменији, да недовољно активно подржава Јереван у сукобу са Бакуом“, навео је новинар Никола Вињ.


Русија продаје оружје и Јерменији и Азербејџану, али играјући улогу банкара и војног покровитеља, она није спремна да дестабилише једног од својих савезника ради другог, наводи се у чланку.