Кина: Присуство америчког разарача у Балтику је само по себи провокација

16-04-2016 11:00:26 | | / vostok.rs |


САД намерно „надувавају“ причу о „имитацији напада“ руских борбених авиона Су–24 на свој разарач да Русија не би могла да се зближи са Европом, тврде стручњаци кинеске агенције „Синхуа“.

Кинески стручњаци наглашавају да су оптужбе САД које Вашингтон активно лансира у медијима, прилично „натегнуте“. Према мишљењу кинеских аналитичара, Америка жели да искористи „осетљивост“ балтичког региона.

САД су саопштиле да су руски бомбардери Су–24 извели „имитацију напада“ на амерички разарач „Доналд Кук“ у Балтичком мору. Русија је категорички демантовала те тврдње.

Војни аналитичар Ма Јун истиче да је управо Америка прва објавила информацију о „имитацији напада“, желећи поново да нагласи да дејства Москве „подривају стабилност у европском региону“ и да због тога и постоји руско–амерички сукоб. „САД увек тако раде“, каже стручњак.

Истовремено, додаје он, присуство америчког разарача у Балтичком мору за Русију „већ само по себи представља провокацију“.

„Због тога је деловање руских авиона само реакција на понашање Америке, а Москва, наравно, никада не признаје да нарушава било какве принципе“, каже Ма Јун.

Са војне тачке гледишта, да би се говорило о намерној имитацији напада, потребно је имати озбиљне основе, а не просто уочити авион на малој висини изнад свог брода.

На геополитичком плану, после украјинске кризе Америка је појачала своје присуство у Балтичком мору, што је угрозило стратешке интересе Русије. Због тога Москва честим војним вежбама и патролирањем пажљивије надгледа регион.

Стручњак за међународне односе Чу Јин не види у ономе што се догодило ништа изненађујуће. Услед ширења НАТО–а на Исток, између Русије и САД често долази до тензија на мору, али обично се стишавају „прећутном сагласношћу“.

Овога пута, међутим, Вашингтон активно надувава ту тему у медијима. У светлу недавног „отопљавања“ односа Вашингтона и Москве то значи да Америка таквом својом реакцијом покушава да изврши притисак на Русију са друге стране, сматра Јин.

Треба имати у виду да је реч о Балтику, веома „осетљивом“ региону, у којем су земље у сталном страху од спољне претње, а НАТО на сваки могући начин покушава да их увери да је спреман да помогне, објашњава стручњак и додаје да због тога „надувавање“ скандала у том региону не изискује посебан труд.

„САД намерно преувеличавају причу о ’имитацији напада‘ руских бомбардера. Разлог за то је чињеница да Вашингтону не одговара да се после побољшања руско–америчких односа Москва поново зближи са Европском унијом. А ако се у Европи нешто дешава, то се одмах одражава на односе са Русијом“, каже аналитичар.