САД ПРЕД ЕКОНОМСКИМ КРАХОМ – кинески јуан, а не долар постаје резервна валута (Докази)

04-04-2014 09:13:08 | | Србин/ mojenovosti.com |

На Волстриту влада велика забринутост, а већина се слаже да ствари стоје много горе него што се приказују јавности. После догађаја у Украјини рађа се сасвим нови свет.

Пре месец дана је Њујорк тајмс је писао да еврозона излази из рецесије и да ће привредни раст у 2014. бити око 1,1 одсто, што је мање за 0,1 одсто од раније предвиђене стопе раста од 1,2 одсто. За то време, САД су најавиле да ће америчка економија у овој години забележити раст од 2,4 одсто.
Овај оптимизам не дели Боб Иври, финансијски аналитичар Блумберга, који изјављује: “Ми смо на прагу нове економске кризе, али још не знамо тачно где ће избити. Разлог је што тржишта капитала и даље послују тако да оптерећују остале секторе”.
“Финансијска криза је нешто што се догађа сваких пет до седам година”, раније је изјавио Џејми Дајмон, председник управе и главни извршни директор J.P. Morgan Chase-а, а његовом изјавом Боб Иври започиње своју књигу Седам грехова Волстрита (The Seven Sins of Wall Street).
“Прошло је шест година од 2008, а једина ствар која се променила је да је могућа пропаст банака још више ојачала њихову моћ, много више него пре кризе. Као резултат тога, банке шире своје корпоративне структуре, а ниво неадекватне контроле ризика је апсолутно недопустив”, каже Боб Иври, који се у својој књизи фокусира на различите активности банака после последње финансијске кризе, укључујући и бројне илегалне активности, будући да су банкари апсолутно сигурни да ће се извући у било ком случају и без икаквих проблема, преноси Глас Русије.
“Религија у финансијском сектору је брза добит, игнорисање прописа и небрига за животе обичних људи. У свакој великој институцији увек постоје ‘труле јабуке’, тј. људи који су спремни да померају границе и, ако они знају да за њих неће бити већих последица, они ће и даље чинити то што чине”, недавно је изјавио шеф Одељења за финансијске услуге Њујорка Бен Левски.
Опасне америчке банке
“Некажњавање на Волстриту због њихових ранијих недела је један од кључних разлога због ког ће избити нова криза”, тврди аналитичар Дејвид Даyен. Из њихове перспективе, највећи ризици традиционално леже у хипотекарном тржишту.
Најновији извор “лаког новца” су приватне компаније које купују одузете некретнине и имовину, дају је у најам, а затим продају вредносне папире за које гарантују приходима од тог најма. За финансијске експерте је све то врло сумњиво јер је реч о хипотекарним обвезницама које су биле један од непосредних узрока кризе 2008. и, као такве, имају велики потенцијал да изазову слом на тржишту капитала.
И не само то. Према Дејвиду Даyену, постоји и општи фактор опасности. Банке су смањиле своје уделе у конвенционалним банкарским активностима, као што су кредити компанијама, мањим приватним формама и hedge-фондовима (инвестициони фондови са ниском стопом ризика. Власници финансијских институција који послују на тај начин у посљедњих пет година су увећали свој укупни капитал за 60 одсто, али су се преоптеретили другоразредним кредитима фирми које иначе никако не би могле имати приступ традиционалним кредитима. Избегавајући традиционални начин пословања, тржишта капитала ће се наћи са великим количинама дуга, повериоци неће имати никакву заштиту, а ризик је превелик.
“Зајмодавци обично продају такве кредите на тржишту капитала на којима су већ годинама врло ниске каматне стопе охрабривале улагаче да траже било какву трансакцију која ће им донети већи профит. Дакле, експлозија junk-обвезница је довела до шпекулативних улагања у ризичне подухвате, који гарантују високу зараду. Међутим, као и раније, ове junk-обвезнице имају врло слабо обезбеђење, а од 2009. се тржиште таквих обвезница удвостручило и досегло вредност од скоро две милијарде долара. Ако се губици нагомилају, а неке од највећих банака на то могу утицати из сене, догодиће се ланчана реакција која ће погодити и традиционално банкарство”, закључује Даyен у својој колумни за AlterNet.
Узмемо ли у обзир да у САД 80 одсто БДП долази из услужног сектора, а већина је управо финансијски сектор на коме се шпекулира до неслућених размера, и како реални сектор чини једва 20 одсто укупног БДП, онда постаје јасно какве би последице имала ланчана реакција, коју предвиђа Дејвид Даyен.
Један од главних разлога што у свету високих финансија не постоји правило кажњавања за почињена недела је сама њихова структура коју је утемељила глобална елита, коју је раскринкала бивша службеница Светске банке Карен Худес, која је добила отказ због одавања тајних информација о банкарској корупцији. Она је детаљно објаснила банкарске механизме којима тржишта капитала желе да доминирају на глобалном нивоу и због чега су њихови владари недодирљиви.