Шешељ: Циљ ЕУ је да нас доведу до тачке где ћемо им предати све што имамо

15-04-2016 05:00:00 | | / vostok.rs |


Одјеци из рата који су уздрмали Балкан након распада бивше Југославије и даље могу да се чују широм Европе. Хашки трибунал и даље кривично гони оне који су укључени у догађаје од пре више од једне деценије. До сада, дебата је о томе да ли је цео процес под утицајем политичких сила. Да ли је Међународни кривични суд заиста независан у својим одлукама? Како се поступа са притвореницима док се правна борба наставља? Зашто је цела кривица за трагедију током рата стављена на Србију? РТ је разговарала са човеком који је тек недавно ослобођен из Хашког трибунала. Председник Српске радикалне странке др Војислав Шешељ.

РТ: Г. Шешељ, главни тужилац Трибунала је рекао да ће се жалити на ослобађајућу пресуду која Вам је изречена. Да ли то значи да суђење није готово?

Војислав Шешељ: Није, али немају правног основа за жалбу. У сваком случају, тужилац мора прво да поднесе његову жалбу суду у писаној форми. Сва достављена документација мора бити доступна и мени на србском језику. Одлука суда мора бити преведена на србски језик. Када се то уради, ја ћу имати право да одговорим на ову жалбу - што ћу свакако учинити.

РТ: Хашки суд је донео одлуку по којој нисте криви, али Ви сте још на самом почетку процеса рекли да Вас пресуда не интересује. Зашто?

Војислав Шешељ:Било ми је важно да победим Трибунал. Оно што је битно, је да сам победио све те лажне сведоке и све фалсификоване документе, те да је моја правна експертиза преовладала у Трибуналу тужиоце и судије, и сви су видели да сам победник.

РТ: Од самог почетка, Ви сте тврдили да сте невини. Добровољно сте се предали Трибуналу 2003. године.

Војислав Шешељ:Све оптужбе су биле лажне.

РТ: Дакле, Ви сте били спремни да проведете 12 година у затвору због злочина које сте негирали?

Војислав Шешељ:Ово суђење је нелегитимно. Суд ради по налогу САД и Велике Британије.

Ово суђење је засновано на политичким интересима, а не на праву, правду и истини. Могли су да ме држе иза решетака и 100 година. Све ово представља кршење Европске конвенције о људским правима, али верујем да немају поштовања ни за један од принципа међународног права.

РТ:Али, ако је овај суд нелегитиман, како кажете, зашто сте били спремни да проведете 12 година иза решетака? Зашто сте се предали?

Војислав Шешељ:Видео сам га као изазов. Хтео сам да идем тамо, да победим Хашки трибунал и покажем свима да они покушавају да фалсификују историју србског народа, окриве грађане Србије за све злочине који су се десили током ратова због распада бивше Југославије, стављајући кривицу за све те ратове на Србију. Дакле, то је била моја патриотска дужност, да победим Трибунал. Морао сам да урадим ово за народ Србије.

РТ:Прво, Ви сте провели пет година иза решетака чекајући суђење. Онда је суђење трајало још седам година? Зашто је требало толико дуго?

Војислав Шешељ:То је зато што нису могли да докажу кривицу ни по једној тачки оптужнице. Нису хтели да ме пусте из политичких разлога. Држали су ме у Хагу да би уништили Српску радикалну странку - и донекле су успели су у томе.Довели су садашње србско руководство - Томислава Николића и Александра Вучиа на власт, окрећући званичну политику Србије. Они су скоро уништили нашу странку.

РТ:"Они", је ко?

Војислав Шешељ:Американци, Британци, западне обавештајне службе, србски олигарси - сви су одиграли улогу завери да униште Српску радикалну странку.

РТ:Дакле, сада су Вас ослободили, а испоставило се да сте провели 12 година иза решетака за ништа. Рекли сте да планирате да тражите одштету од Међународног кривичног суда за бившу Југославију за период који сте провели у затвору. Да ли мислите да можете добити овај новац?

Војислав Шешељ:Наравно да ми неће платити ништа, јер никада никоме нису платили обештећење, али према међународном праву имам право на тај новац. То је стандард међународнг права. У свим цивилизованим земљама, ако је ослобођен окривљени, има право на накнаду за време које је провео у затвору.

РТ:Али управо сте рекли да не очекујете никакву накнаду. Дакле, шта је то што желите?

Војислав Шешељ:Ако не плате, ићи ћу у Савету безбедности УН. Питаћу представике пријатељских земаља да подигну ово питање у Савету безбедности УН. Борићу се без обзира на све.

РТ:Г. Шешељ, сви желе да знају о условима боравка у хашком затвору. Да ли су услови подношљиви?

Војислав Шешељ:У почетку сам био стално уз криминалце, а онда су почели да хапсе важније политичке лидере, војне команданте, полицајце. Затвореници ће доћи и проћи као и што суд иде од случаја до случаја.

РТ:Како су Вас третирали?

Војислав Шешељ:Понекад је било добро, некада је било лоше. Затворски чувари су ме добро третирали већином времена. Било је неколико њих који су покушавали да ме понизе, и имао сам сукое са њима. Секретаријат Трибунала и затворска управа дали су све од себе да ме сломе, али нису успели. У почетку, Трибунал ми је забранио право на одбрану, па сам због тога штрајковао глађу 28 дана. И победио сам. Они су морали да се повуку.

РТ:Можете ли нам рећи нешто о суђењу? Као што сте рекли, бранилисте се. Да ли сте увек имали право да говорите и да ли су Ваши аргументи узети у обзир на објективан начин?

Војислав Шешељ:Не баш, и не увек. Али морам да кажем да ми је последњи сатсав судија дао много више слободе него било који од претходних. Добио сам прилику да слободније говорим на суду. Када је Алфонсо Ори био председавајући судија једва сам имао прилику да говори. Отишао сам у штрајк глађу да би се судије замениле. И био у стању да добијем оно што желим.

РТ:Зашто мислите Суд није желео да се сами браните?

Војислав Шешељ:Зато што би се цео њихов систем распао. Хтели су да имам адвоката који је именован и плаћен од стране Суда. Са адвокатом као да не бих имао одбрану, јер би и он био на страни тужилаштва.

РТ:Извештаји са суђења указују на то да сте били прилично пркосни: редовно прекидали сведоке и тужиоце, расправљали сте са њима, вређали их. Зашто сте то урадили?

Војислав Шешељ:Ништа нисам радио супротно англосаксонском правном систему. Имао сам право да то све радим. Имао сам право да будем груб са сведоцима, вређам их и оспорим исказе. Све је то дозвољено законима англосаксонског права.

РТ:Не кажем да ните имали право да то радите. Само желим да знам, зашто сте одлучили да је управо то најбоља ствар? Зашто сте одабрали ову линију понашања?

Војислав Шешељ:Када се ради о лажним сведоцима, ја бих прво требао доказати да су лагали, а затим показати да, на личном нивоу, нису имали кредибилитет.

РТ:Судије су током суђења утврдиле да је тужилаштво вршило притисак на сведоке да би говорили оно тужилаштво жели да кажу. Шта мислите, ко би ишао тако далеко да би били осуђени?

Војислав Шешељ:Већ сам ти рекао. Американци и Британци.

РТ:Али, с друге стране, суд Вас је ослободио. Да ли то значи да Хашки трибунал није политизован као што кажете? Да ли то значи да може бити и фер?

Војислав Шешељ:Имао сам срећу, јер сам имао француског судију, Жан-КЛод Антонезија, председавајућег у мом случају. А ту је био и судија Нианг из Сенегала. Он је такође био добар. Али, да сам имао исте судије као Радован Караџић, они би ме дефинитивно осудили на дугогодишњи затвор. У Хагу много зависи од судија које добијете.

РТ:Дакле, признајете да је у Вашем случају Хашки трибунал био фер, и да одлука да се ослободите није политичка?

Војислав Шешељ:Не, то није фер.

РТ:Ако није било фер, зашто су Вас ослободити?

Војислав Шешељ:Да је било фер, они би ме ослободили пре 10 година.

РТ:Ослободили су Вас на крају. Боље икад него никад. Могли су Вас оставити у затвору.

Војислав Шешељ:Морате се сетити, они су ме држали у затвору 12 година без пресуде.
Чак и да сам био најгори криминалац у историји, ово би био довољан разлог за моје ослобађање.

РТ:Када сте отишли ​​у затвор, Ваша странка је била популарна у Србији. Добила је скоро 30 одсто гласова на парламентарним изборима 2008. године. На следећим изборима 2012. године, добила је мање од 5 одсто. Нови избори долазе у Србији - 24. априла. Да ли очекујете да ће бирачи гласати за Вас након што су ослобођени у Хагу, или ће ово суђење спречити добијање гласова?

Војислав Шешељ:Очекујемо добар одзив, а очекујемо да ће многи људи гласати за нас. Мораћемо да сачекамо и видимо. Али Србска радикална странка је свакако поново сила на коју треба рачунати.

РТ:Али молим Вас да ми објасните, зашто очекивати да ће људи и даље гласати за вас? Уосталом, ситуација се веома разликује данас од онога што је некад било.

Војислав Шешељ:У ствари, то није толико различито. Људи разумеју која је једина политичка снага у Србији морално чист.а Људи нам верују јер ми бранимо наше идеје несебично. Људи нам верују јер никада нисмо били умешани у криминал.

РТ:Били сте веома популарни у Србији у 2000-их, а неки верују да су Вас се други србски политичари хтели решити, јер су се плашили конкуренције. Да ли мислите да је ово истина?

Војислав Шешељ:Да, бивши главни тужилац Хашког трибунала, Карла дел Понте је описала у својој књизи како је бивши премијер Србије Зоран Ђинђић желео да ме ухапси и да ми се суди у Хагу. Она је написала у својој књизи да је била у Београду непосредно пре него што сам отишао у Хаг, а Зоран Ђинђић је рекао: "Узми Шешеља и никада га немој вратити." Али сада сам се вратио, а Зоран Ђинђић је отишао.

РТ:Од 2000. године, руководство Србије ради у корист европских интеграција. Ову политику спроводе политичари изабрани од стране србског народа. Другим речима, грађани Србије желе ближе везе са ЕУ. Дакле, зашто желите да идете против воље тих људи?

Војислав Шешељ:Већина људи у Србији су против уласка у ЕУ. Садашња Влада обмањује људе дајући им лажна обећања.Када људи схвате ово, биће нова влада. Садашња Влада не може остати на власти предуго.

РТ:Да ли мислите да је могуће да Србија буде део Европе, али да не уђе у ЕУ?

Војислав Шешељ:Србија је део Европе, јер је у Европи. Али Србија не може да уђе у ЕУ. Ми желимо интеграцију са Русијом.

РТ:Зашто Србија не може у ЕУ?

Војислав Шешељ:Зато што је тамо су сви наши непријатељи, они који су нас бомбардовали 1999. године и помогли Хрватима да окупиеају Српску Крајину. Они су окупирали Републику Српску, узели су Косово, а сада желе да Војводина прогласи независност. Они желе и да се Рашки округ прогласи као муслиманска аутономија.

РТ:Премијер Србије Александар Вучић жели сарадњу са Русијом, али у исто време каже да је напуштање европског пута катастрофа за Србију. Рекли сте једном да, ако желите да будете пријатељ са свима, остаћете без пријатеља. Дакле, да ли то значи да Вучић заправо не жели ниједног пријатеља, или се он само претвара да је пријатељ са свима

Војислав Шешељ:Вучић жели да и једно и друго, али то је немогуће. Зато ће он изгубити на оба фронта.

РТ:У реду, али званично Србија је кандидат за ЕУ ​​од 2012. године, а један од кључних захтева од стране ЕУ је да се нормализују односи са Косовом. Да ли мислите да је садашња влада спремна да то уради? Да ли је то могуће у овом тренутку?

Војислав Шешељ:У овом тренутку, нису спремни, али у неком тренутку у будућности могу то учинити, јер они су направили доста уступака на Косову и Метохији у оквиру Споразума у ​​Бриселу.

РТ:Ви кажете да Србија не треба ЕУ. Али, да ли ЕУ треба Србији? Зашто би ЕУ требала Србији? ЕУ има толико проблема са новим члановима из Источне Европе. План за проширење на истоку довео је до катастрофе - говорим о Украјини сада. Да ли је ЕУ потребна Србији - земљи која је тако скептична?

Војислав Шешељ:ЕУ не треба Србију. Мислим да ЕУ заправо не жели им се Србија придружи. Брисел ради методом шаргарепе и штапа да би контролисао власт у Србији док у потпуности не одустане од Косова, док се у потпуности не одустане од Војводине и Рашке области, као и док се Република Србска не удавио у унитарној Босни и Херцеговини. Онда ће све бити готово, а тада неће ни имати потребу да мотивишу Србију за чланство у ЕУ испред сопственог носа.

РТ:Али, ако ЕУ не жели да Србија постане члан, зашто се пролази кроз цео овај процес? Могли су једноставно да одбаце Србију, и то би било то.

Војислав Шешељ:Да, могли су рећи не, али онда шта би онда њихове бирократе радиле? Дакле, они су дали Србији статус кандидата, а сада имају 35 предмета за преговоре. Отворили су разговоре о Косову, а сада за наредних пет, шест, седам или осам година они ће стално причати о томе, а Србија тоне све ниже и ниже, и стално добија нове услове и захтеве, стављајући већи и већи притисак на нас . То је њихов циљ - довести нас на крају до тачке где ћемо предати све што имамо.

РТ:У фебруару, Србија је потписала споразум са НАТО-ом, дала је НАТО трупама дипломатски имунитет, слободу кретања и приступа србским војним објектима. Народ Србије се још увек сећа ваздушних удара НАТО-а. Колико ова сарадња између Србије и НАТО-а може далеко да иде?

Војислав Шешељ:Ми ћемо се потрудити да спречимо да се таква сарадња догоди. Али да садашњи режим је дао безусловну сагласност, и тако је Србијапосталадео НАТО територије. Американци не занима да ли ћемо ући у НАТО службено или не. Они само желе да користе базе и истовремено немају никакве обавезе.

РТ:Зашто НАТО треба базе у Србији?

Војислав Шешељ:Због стратешког положаја Србије. Балкан је увек био стратешки положај. Американцима је важно да се ослободе руског утицаја у Србији. Исто тако, важно им је да умире нашу војску, да се не би усудили да им се евентуално супротставимо једног дана.

РТ:Многе земље би волеле да уђу у НАТО. Зашто мислите да НАТО не може да заштити Србију?

Војислав Шешељ:Заштитити Србију? Ко НАТО? Њихов циљ је да униште Србију. Они желе да узму Војводину, желе да узму Рашку област. Њихов циљ је да се смањи територија Србије што је више могуће. То је оно што НАТО жели. Запад не верује Србији и никада неће. За њих, Србија је мала Русија на Балкану. Зато они желе да нас униште.

РТ:У овом тренутку, Србија нема намеру да уђе у НАТО. Остаје неутрална земља. Дакле, шта српске власти покушавају да постигну тражећи блискије односе са НАТО-ом?

Војислав Шешељ:Треба да питате српске власти о томе. Они служе Американце. Они се плаше; они знају да њихово време истиче, а ускоро ће Американци почети са потрагом за замену Вучића.

РТ:Као део споразума између Србије и НАТО-а, биће кампања за побољшање имиџа НАТО-а у Србији. Тренутно, око 70 одсто људи у Србији је против уласка у НАТО. Да ли мислите да ће бити лако променити мишљење људи?

Војислав Шешељ:Ми ћемо се потрудити да буде тешко за њих.

РТ:Али Ви нисте ни председник ни премијер још.

Војислав Шешељ:Наравно, НАТО има јаке позиције у Србији у овом тренутку. Запад контролише нашу телевизију, штампу, као и велики број непрофитних организација. Американци имају своје агенте у Влади Србије. Они имају најмање три агента, који их отворено служе: заменика премијера Зорану Михајловић и Кори Удовички, као и министра финансија Душана Вујовића.

РТ:Кажете да Американци желе да се ослободе премијера Вучића. Зашто тако мислите? Ако их толико помаже, зашто да га се отарасе?

Војислав Шешељ:Зато што Вучић није потпуно послушан. На пример, он није пристао на њихове притиске и одбио је да наметну санкције Русији. Званично, он је и даље против чланства Косова у УН. А ту су и нека друга питања у којима не слуша Америку довољно.



КАТЕГОРИЈЕ