Путин: САД се обраћају са позиције силе, диктатора са империјалистичким амбицијама

14-04-2016 03:44:24 | | / vostok.rs |


Председник Русије Владимир Путин изјавио је данас да „Сједињене Државе морају да одустану од својих империјалистичких амбиција” и да морају да третирају Русију као равноправног партнера.

Говорећи у ТВ емисији у којој гледаоци могу да постављају питања телефоном, Путин је рекао да „Вашингтон мора да научи да поштује легитимне интересе Русије и сарађује са Москвом као равноправним партнером”.

Путин је казао да су, „упркос напетости, Москва и Вашингтон били у стању да конструктивно сарађују по питањима сузбијања наоружања, борбе против тероризма, Ирана и другим питањима”.

Путин сматра да се Америка „обраћа са позиције силе, диктатора са империјалистичким амбицијама' и истиче да САД треба да рачуна на то да ће Русија „увек бити у стању да нађе решење са којим ће сви бити задовољни”.

Турску сматрамо пријатељем, али...


Русија Анкару сматра пријатељем, али има проблем с појединим турским политичарима, рекао је данас руски председник Владимир Путин, наводећи да турско руководство сарађује с радикалним групама, уместо да се против њих бори.

„Турску сматрамо нашим пријатељем. Имамо проблем са неколицином политичара чије понашање сматрамо неадекватним”, казао је Путин, одговарајући на питања сународника у емисији „Директна линија” на руском Каналу 1.

Путин је навео да нико не може да гарантује безбедност руских туриста у Турској, као и да је прерано говорити о поновном успостављању летова за ту земљу и Египат, пренео је Ројтерс.

Коментаришући ситуацију у Сирији, Путин је рекао да Сиријци морају да усвоје нови устав и покрену политичке разговоре.

Русија чини све да се ситуација у Сирији не погорша, нагласио је Путин.

„Неопходно је да се прихвати да се сви сложе и седну за преговарачки сто, да прихвате устав и да на основу тог устава одрже изборе. То је пут за излазак из кризе”, поручио је руски председник.

Кога би спасао да се не удави, Порошенка или Ердогана?

Ако је неко одлучио да се удави, више га није могуће спасити, рекао је данас руски председник Владимир Путин, одговарајући на питање у „Директној линији” кога би прво спасао ако би се давили Петро Порошенко и Реџеп Тајип Ердоган, председници Украјине и Турске.„Али, наравно, спремни смо да пружимо руку помоћи и пријатељства сваком нашем партнеру, ако они то желе”, истакао је Путин, пренео је Ројтерс.Руски медији наводе да је Путину ово питање поставила 12-годишња девојчица.

О Панама папирима: Пуцањ у празно, прашина у очи

Руски председник Владимир Путин верује да су аутори такозваних Панама папира „бацили људима прашину у очи и пуцали у празно”.

Путин је оценио да, судећи према стилу текста и поменутим чињеницима, аутори никог нису оптужили.

„То је суштина”, истакао је Путин, одговарајући на питања суграђана у „Директној линији са Владимиром Путином”, пренела је агенција Тас с.

Он истакао да се ради о провокацији и додао да иза немачког „Зидојче цајтунга”, који је први објавио причу о „Панамским папирима”, стоји америчка банка Голдман Сакс.

Према његовим речима, неко би стекао утисак да су аутори „Панамских папира” адвокати, а не новинари.

„Они су бацили прашину људима у очи. Наводе да су неки од мојих пријатеља водили неке послове. Питање које постављају је да ли постоји могућност да је новац са офшор рачуна завршио у рукама појединих званичника, укључујући и председника”.

Резервни фондови довољни за још четири године

Резервни фондови Русије су довољни за још четири године, али ће ситуација почети да се побољшава идуће године, изјавио је председник Русије Владимир Путин у традиционалној годишњој емисији „Директна линија” на руском Каналу 1, у којој одговара на телефонска питања грађана.

„Девизне резерве су се вратиле на ниво са почетка 2014. године од 387 милијарди долара. Средства из државних резервних фондова, а желео бих да вас подсетим да их имамо два - Резервни фонд и Фонд националног благостања, смањена су, али у веома малом износу”, рекао је Путин, а преноси руска агенција Тас.

У овом тренутку, укупна средства у тим фондовима, према његовим речима, износе 50 милијарди долара, односно 71 милијарди долара, респективно, што је једнако уделу од 10,5 одсто бруто домаћег производа Русије.

„То значи да, ако бисмо их користили онако како смо их користили прошле године, без допуњавања, не чинећи ништа, имали бисмо средства за наредне четири године. Али ми очекујемо да ће економија наредне године остварити раст, и да нећемо морати да потрошимо толико из фондова”, казао је Путин.

Више од милион питања

Кремљ је примио више од милион питања Руса широм земље, од којих ће на део њих грађани добити одговоре од Путина путем емисије „Директна линија”, која се данас организује 14. годину заредом, а која председнику омогућава да процени какво је расположење у земљи и објасни како спољну, тако и домаћу политику, преноси АП.Руси су могли да поставе питања на онлајн порталу или путем друштвених мрежа током седмице уочи телефонског разговора са Путином, а на дан емитовања „Директне линије” могу да телефонирају, док је на одређеним локацијама широм земље омогућено и комуницирање са председником путем видео-линкова.

Руска економија се, како је рекао, још увек није опоравила иако је актуелни тренд позитиван.

„Прошле године године смо имали пад БДП-а од 3,7 одсто, док за ову годину, руска влада предвиђа пад од 0,3 одсто, да би наредне године остварила раст од 1,4 одсто”, изјавио је Путин.

Руски председник је такође поручио грађанима да је актуелно повећање цена хране привремено и да ће се цене стабилизовати, преноси руска агенција Тас.

„Не би требало да штампамо новац, требало би да променимо структуру економије. Планирамо да привреда оствари раст идуће године, и из тог разлога неће бити потребе за потрошњом толике количине средстава из Резервног фонда колико смо потрошили прошле године. Тако да не би требало да страхујемо”, казао је Путин, према наводима агенције Ројтерс.

Стране силе да не диктирају услове Русији

Руски председник Владимир Путин изјавио је данас да стране силе не треба да са позиције моћи диктирају услове Русији.

„Не треба да делују са позиције моћи, диктирају империјалне амбиције већ да се опходе с поштовањем према свим партнерима и наравно Русији”, рекао је Путин одговарајући на питања суграђана током „Директне линије”.