Хокинг и Милнер покренули пројекат за лет на Алфа Кентаури

13-04-2016 12:39:14 | | / vostok.rs |


Енглески космолог Стивен Хокинг и руски компјутерски милијардер Јуриј Милнер саопштили су да покрећу пројекат „Брејктру старшот“ чији је циљ слање наноробота у сазвежђе Кентаур.

Саопштење је дато на заједничкој конференцији за медије у Њујорку на годишњицу првог лета човека у космос.

Растојање до звезде Алфа Кентаури износи 4,37 светлосних година, што је око 40 трилиона километара. Тренутно најбржем космичком броду требало би 30 хиљада година да стигне до ове галаксије.

Међутим, Хокинг и Милнер се спремају да остваре пројекат „Брејктру старшот“ у временском периоду од 20 година.

​Да би наноробот дошао до циља, тим који ради на пројекту планира да искористи светлосни импулс. Уз његову помоћ, минијатурни летачки апарат снабдевен камерама, фотонским моторима и системском навигацијом, успеће да развије неопходну брзину.

Јуриј Милнер инвестираће у пројекат сто милиона долара.

„Људска историја већ је учинила један грандиозан скок. Данас се спремамо за следећи — скок ка звездама“, цитирао је Милнера британски лист „Гардијан“.

„Земља је дивно место, али она неће вечно постојати. Пре или касније ћемо морати да кренемо ка звездама. Овај пројекат је први корак на том путовању“, додао је Хокинг.

У Савет директора пројекта ушао је и оснивач друштвене мреже Фејсбук Марк Закерберг, а у стручни савет — бивши директор Института за космичка истраживања Роалд Сагдејев.

О стварању иницијативе за подршку пројекта потраге за ванземаљским цивилизацијама Јуриј Милнер и Стивен Хокинг објавили су 20. јула 2015. на конференцији за медије у Лондону.