Саудијска Арабија умешана у терористичи напад на САД?

13-04-2016 11:07:29 | | / vostok.rs |


Амерички сенатор Кирстен Џилибранд и бивши сенатор Боб Греjем позвали су председника САД Барака Обаму да открије тајне извештаје о терористичким нападима 11. септембра, пише „Индипендент“.

Сам извештај, који је припремила двопартијска комисија, објављен је 2003. године има више од 800 страница. Скоро комплетан документ је доступан јавности, осим последње главе од 28 страница, која је одмах постала тајна због националне безбедности.

Према речима Грејема, који је док је био сенатор био и члан комисије о истрази, у извештају се детаљно говори о онима који су помагали саудијским грађанима који су отели авионе и њима ударили у зграде Светског трговинског центра и Пентагона да се обуче за пилоте у САД.

Говори се да су они стигли у Сједињене Државе без било каквог пилотског искуства, али захваљујући сарадњи представника саудијских власти Омара ел Бајумија, снабдели су их новцем и уписали у пилотску школу. На питање ко је заправо подржао будуће терористе — влада земље, богатији грађане или благотворни фондови — Грејем је одговорио: „Сви горенаведени“.

Кирстен Џилибранд је изјавио да треба открити документ уочи посете Барака Обаме Саудијској Арабији, која је заказана за 21. април.

„То је потребно како би председник могао да размотри са саудијским руководством питања која се наводе у извештају“, навео је Џилибранд.

По мишљењу бившег конгресмена из Флориде и директора ЦИА Портера Госа, подаци о умешаности Саудије Арабије у терористичке нападе су били тајна из политичких разлога: администрација председника Џорџа Буша не жели да погоршавају односе са Ријадом.