Продаје се слика коју су украли нацисти?

13-04-2016 09:34:55 | | / vostok.rs |


Дело фламанског сликара Бартоломеуса ван дер Хелста које су нацисти изнели из Француске 1943. године, могло би бити стављено на аукцију у Бечу. Наследници правог власника гласно протестују, а Министарство културе Француске захтева да аукцијска кућа „Им Кински“ уклони слику са аукције, која је заказана за данас.

Захтев је уважен. Међутим, садашњи власници слике одбијају да је врате наследницима, без обзира на то што је платно званично признато као уметничко дело које су Немци изнели током рата. Слика „Портрет мушкарца“ се чак налази на списку Интерпола. Власништво над сликом, знајући њену историју, а у овом случају реч је о крађи, а потом и покушај њене продаје, квалификује се као прикривање украденог.

Међутим, садашњи власници платна тврде да су слику купили 2004. године, не знајући њену историју.

Таква оправдања су уобичајена када је неко уметничко дело крадено, сматра Антоан Комт, адвокат наследнице Елијан де Мартини. Наследница се није обратила суду, али њен став је јасан — слику је неопходно вратити, и тачка. „Власници“ желе да се договоре.

„То што је аукција у Бечу отказана је веома добро, али ако се то десило да би нам указали да треба да компензујемо, то значи да бисмо постали саучесници у крађи из 1942. године, а нама то није прихватљиво“, изјавио је адвокат Комт.

„Ни под каквим условима нећемо платити било коју суму за враћање слике њеном законском власнику“, додао је Комт.

„Сваки пут када се нађе украдена ствар, сваки пут се говори ’Нисмо знали, али можемо да се договоримо‘“. Нема договора са људима који су купили украдену ствар, када је ствар већ била призната као украдена. Купци и препродавци који су специјалисти не труде се да то провере.

Најпристојније што може да се уради је да се платно које су украли нацисти, о чему је морало да се зна, врати правом власнику. То је несумњиво најправилнија ствар која може да се уради.

„Ако буде потребно, сигурно ћемо се обратити француском суду због прикривања украдене ствари“, додао је адвокат.