Југоисток Турске — рај за кријумчаре антиквитетима

12-04-2016 09:41:24 | | / vostok.rs |


Град Газијантеп на југу Турске постао је центaр трговине украденим антиквитетима, које су терористи ДАЕШ-а изнели из Сирије. На то је указао и руски амбасадор у СБ УН Виталиј Чуркин у писму упућеном овој институцији.

Према Чуркиновим речима, ДАЕШ контролише око сто хиљада објеката културног наслеђа од светског значаја. Између осталог, у рукама терориста је и око 4.500 археолошких налазишта, а девет од њих се налазе на Унесковој листи. Чуркин је проценио да од продаје антиквитета исламисти годишње зарађују 150-200 милиона долара.

Професор на археолошком факултету у Газијантепу Ејуп Ај каже за „Спутњик“ да је град постао рај за кријумчаре из неколико разлога. Као прво, богати становници поштују традиције сакупљања антиквитета и отварања приватних музеја. Као друго, нажалост, у музеју Газијантепа су својевремено добили посао људи са криминалним досијеима, између осталог, они коју су умешани у кријумчарење.

Осим тога, полиција и локални чиновници су такође умешани у такве послове, као и свуда широм земље. Зато је Газијантеп толико популаран међу злочинцима који продају антиквитете од историјског значаја.

Ејуп Ај каже да су експерти више пута припремали извештаје о кријумчарењу антиквитетима и позивали се на одређене чланове кривичног законика, али њихов апел није донео резултат.

„Нико не санкционише кријумчаре и не поштује законе. Преко турско-сиријске границе се кријумчаре људи, аутомобили, оружје, да не говорим о терористима који слободно прелазе границу као да она не постоји“, истиче професор Ај.

Аналитичари упозоравају да ће терористи, након што су остали без већине прихода од продаје нафте, повећати илегалан „извоз“ антиквитета на азијско, па и на европско тржиште.

Интересантно је да Европа уопште не критикује Турску због одсуства било каквих напора да промени ситуацију са кријумчарењем објеката културног наслеђа. Разлог је једноставан: ЕУ и даље верује да ће Турска помоћи да реши проблем са мигрантима и зато гледа да не наљути Анкару.