Захарова: Вашингтон рушевине држава назива грешком, а ту државу агресором

12-04-2016 06:42:25 | | / vostok.rs |


Званична представница Министарства спољних послова Русије Марија Захарова коментарисала је изјаву председника САД Барака Обаме о томе да је интервенција у Либији његова највећа грешка, рекавши да нарушавање међународног права увек доводи до сличних резултата.

„Исто се десило и са Ираком, и исто ће се десити са Авганистаном. Сада исту шему видимо и у Сирији. Колико ће то још трајати? Прво САД нарушавају међународне правне норме, до сјаја лакирајући своја дејства информативним кампањама. А после неколико година, када се тај сјај угаси и престане да заслепљује и сви виде рушевине наредне државе под ногама међународне заједнице, Вашингтон то назива грешком, а ту државу — агресором“, написала је Захарова на својој фејсбук страници.

Представница руског спољнополитичког ресора је приметила да грешка уопште није била у „одсуству акционог плана“, како се изразио сам Обама.

„Реч је о одсуству законитости акција, јер међународно право није апстрактна већ чисто практична појава и заснива се на анализи светске историје, победама и погрешкама човечанства, и представља резултат међународног консензуса. Његово нарушавање доводи до грешака“, нагласила је Захарова.