Руски MasterCard зваће се „ПРО100” и појавиће се до краја лета

01-04-2014 01:29:04 | | Факти/ mojenovosti.com |

Председник Сбербанке Герман Греф обећао Владимиру Путину: „Свој платни систем – национални и независни – имаћемо сигурно до краја лета. Најважније је да буде решен проблем законске регулативе, а све остало је технички посао”

АМЕРИЧКЕ санкције против Русије, у које је Вашингтон „упрегнуо” и платне системе Visa и MasterCard, натерао је званичну Москву да пуним гасом крене у формирање сопствене такве структуре.
И, већ је постало јасно да ће створена на бази Универзалне електронске картице и да ће цела операција потрајати, како је рекао Герман Греф, председник највеће националне банке (Сбербанке) Владимиру Путину, око пола године.
Греф је шефу државе предочио да је о руском платном систему већ разговарано у Централној банци Русије и да је јасно да ће његово увођење изискивати промену у целом низу закона.
„Свој платни систем – национални и независни – имаћемо сигурно до краја лета. Најважније је да буде решен проблем законске регулативе, а све остало је технички посао” – рекао је Греф.
Универзална електронска картица тренутно је под контролом Сбербанке, али је Греф обећао Путину да ће она постепено постати самостални привредни и финансијски субјекат и самостална компанија чији оснивачи ће моћи да постану и друге банке које то пожеле.
„Нова компанија неће бити под контролом ни једне посебне банке јер ће опслуживати све банкарске трансакције, сва плаћања картицама. Са другим домаћим банкама већ радимо на формирању такозваног локалног хостинга који подразумева да ће све наше банке између себе увезати платне системе. А тада ћемо моћи да са таквим плаћањима оперишемо унутар Русије потпуно самостално” – нагласио је Греф.
Он је шефу државе истовремено предочио да је за нови платни систем већ формиран процесинг-центар, да је направљен руски чип (производи га компанија Sitronics) који је већ сертификован и да су направљени „сви стандарди који су спојиви са међународним платним системима”.
Према Грефовим речима, комерцијални назив руског платног система биће „ПРО100”, што се и на руском чита као „Просто”. Његову употребу, како је рекао, и убрзаће и олакшаће то што ће користити технологију M/Chip коју је разрадио MasterCard па банке неће морати да купују нову опрему.
Путин је цео план подржао.