САД предлажу Европи израелски гас

10-04-2016 11:37:10 | | / vostok.rs |


Куповином гаса од Израела ЕУ може да смањи зависност од руског горива, сматра амерички министар енергетике Ернест Мониц.

Гасна поља која припадају јеврејској држави потенцијално су највећа у Средоземном мору, пише „Блумберг“.

Према проценама САД, Тел Авив би могао да искористи ове залихе гаса у „стратешке сврхе“, као и да извуче велику економску корист од њихове експлоатације.

Осим што би помогао Европској унији у„ диверзификацији испорука из Русије у Европу“, Израел може да извози плаво гориво и у Јордан и Египат, наводи агенција речи америчког чиновника.

„Сједињене Државе су веома заинтересоване за решавање овог питања, јер је енергетска безбедност колективна ствар“, изјавио је амерички министар енергетике.

Виши суд правде Израела је крајем марта ставио вето на споразум између конзорцијума гасних компанија и Владе о експлоатацији појаса Средоземног мора.

Под знаком питања је уговор који је прошле године закључен са конзорцијумом у који улазе израелска компанија „Далек груп“ и америчка „Нобел енерџи“, које већ експлоатишу гасно поље Тамар и спремају се да крену на веће — Левијафан.

Вето суда је изазвао велико незадовољство премијера те земље, главног лобисте споразума Бењамина Нетанјахуа.

Одлука Врховног суда доводи у питање експлоатацију гасних складишта Израела.

На Западу постоји мишљење да зависност од руског гаса представља претњу за европске државе у сфери енергетске безбедности. Ипак, далеко од тога да сви у Европи деле ову тачку гледишта.