Медији сазнали којим компанијама управља Порошенко

09-04-2016 05:52:08 | | / vostok.rs |


Председник Украјине Петро Порошенко осим концерна „Рошен“ поседује средства још 15 различитих компанија у различитим гранама привреде, укључујући и у пољопривредни бизнис, медији, индустрији и грађевинарству, наводе украјинске новине „Огледало недеље“.

Новине називају Порошенка „крајњим корисником“ и „власником значајног удела“ компанија са седиштем у Кијеву, Кијевској области, Дњепропетровском Дњепропетровској области и Кировоградској, Полтавској и Виницкој области. Такође, аграрна предузећа председника Украјине нимало не уступају по својој величини кондитерским и такође имају „индустријске објекте и велике грађевинске пројекте“, пишу новине.

Порошенко никада није испуштао из руку свој бизнис, лобирао је и провлачио своје интересе док је био посланик, секретар Савета националне безбедности и одбране министар спољних послова и министар економије. Осврћући се на његову каријеру државног службеника и политичара, није јасно како је успевао да развија компаније и ствара офшор компаније, не стварајући сукоб интереса и не нарушавајући закон, наводи се у материјалу.

Раније су медији објавили документе панамске адвокатске компаније „Мосак Фонсека“ који сведоче о учешћу низа светских лидера у офшор малверзацијама. Тачност докумената још није утврђена. У документима се помиње и председник Украјине који је 2014. наводно основао офшор компанију на Девичанским острвима. Сам Порошенко изјавио је да нема тајне рачуне.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут