Медведев: У сукобу у Карабаху постоји „турски фактор“

09-04-2016 04:16:39 | | / vostok.rs |


Премијер Русије Дмитриј Медведев навео је да у сукобу у Нагорно-Карабаху очигледно постоји „турски фактор“.

„Постоји читав низ сила које подробно анализирају последице сукоба у Нагорно-Карабаху и њихов утицај на ситуацију на Блиском истоку и на Русију. Сви сукоби у неком тренутку на овај или онај начин могу да буду фактор у политичким одлукама. Зато не искључујем да постоје фактори који споља утичу на сукоб. Поменули сте ’турски фактор‘. ’Турски фактор‘ вероватно постоји, барем зато што је Турска исказала своју позицију“, рекао је Медведев.

Режим прекида ватре у области Нагорно-Карабах у Азербејџану стоји на снази, али повремено се могу чути пуцњеви, додао је руски премијер.

У сваком случају, тренутно је проглашено примирје и оно је на снази. Ако се и чује пуцњава, у питању су појединачни случајеви, рекао је Медведев.

Боље је да сукоб у Карабаху буде замрзнут него да покушате да га брзо решите по цену људских живота, изјавио је Медведев.

Турска тенденција да направи процене сукоба уместо да позове на мир, даје повод за забринутост, додао је премијер.

Раније је турски председник Реџеп Тајип Ердоган изразио турску подршку Азербејџану против региона Нагорно-Карабах и Јерменије. Ердоган је такође оптужио Русију да је једна од страна учесница сукоба.

„Уместо да позове све стране на примирје, да их убеди да седну за преговарачки сто, да започну преговоре и зауставе размену ватре, дате су одређене процене. Зашто? Да би се долило уље на ватру? То заиста даје разлог за забринутост“, изјавио је Медведев.

Азербејџан не признаје етничко јерменску самопрокламовану Нагорнокарабашку Републику и сматра војску НКР делом оружаних снага Јерменије.

Сукоби у Нагорно Карабаху - из минута у минут