Медведев: Ново решење за Карабах било би опасно

09-04-2016 10:44:19 | | / vostok.rs |


Конфликт у Нагорно-Карабаху је давно почео, механизми за проналазак решења тог сукоба су већ разрађени, тако да би формирање нечег новог у овом тренутку било веома опасно, изјавио је руски премијер Дмитриј Медведев.

Он је истакао да је сада неопходно да све стране седну за преговарачки сто који је формиран пре 20 година, како би се поново започеле консултације.

„Овај конфликт, нажалост, траје од 1994. године, тако да већ постоје и механизми и групе које се тиме баве. Сада је најважније да се целокупно искуство из претходних година искористи у потпуности. Формирање било чега новог могло би да парализује комплетан процес“, рекао је премијер Русије.

Медведев је такође рекао да је у разговору са руководством обеју страна установио да су и Азербејџан и Јерменија заинтересовани за проналазак решења конфликта у Нагорно-Карабаху.

„Обе стране су рекле да проналазак решења овог компликованог конфликта лежи у преговорима, као и да не постоји алтернатива примирју“, истакао је он и додао да ће Русија максимално помоћи како би се тај процес привео крају.

Азербејџански председник Илхам Алијев је за време састанка са руским премијером Дмитријем Медведевом захвалио руским властима за напоре око успостављања примирја у Нагорно-Карабаху.

Према његовим речима, с времена на време се дешава да јерменска страна војно провоцира Азербејџан, због чега је војска те земље приморана да одговори како би се поново успоставио режим прекида ватре.

„Надам се да ће примирје бити дуготрајно, као и да ће све стране сести за преговарачки сто како би се пронашло решење за тај регион“, рекао је Алијев.

Сукоби у Нагорно Карабаху - из минута у минут