Русија одбила да изручи србског официра Сарајеву

09-04-2016 10:26:21 | | / vostok.rs |


Ветеран рата у бившој БиХ Ратко Самац, који више година живи у руском граду Кургану, неће бити изручен Сарајеву, које га оптужује за наводне ратне злочине против муслимана током војног конфликта на овом подручју. Генерално тужилаштво Руске Федерације одбило је захтев Сарајева, потврдила је за руске медије супруга србског официра Јелена Кибирева.

Ратко Самац је отишао на лечење у Русију 1999. године, али се често враћао у Србију. Пре три године добио је дозволу за привремени боравак у Русији, а у септембру му је боравак продужен до 2020. године.

Према речима његове супруге, Самац, који је иначе грађанин државне заједнице БиХ, често је посећивао своју земљу. „Двадесет година га нико није дирао, давао је изјаве полицији, али само у својству сведока.

Самац је приведен 15. јануара ове године и остао је у притвору до 18. фебруара, а од тада је био у кућном притвору. У његову одбрану су стали бројни активисти за људска права, као и руска заштитница грађана (омбудсман) Ела Памфилова. Против изручивања је и народни посланик Државне думе Павел Дорохин, који је указао на то да Самац има озбиљне здравствене проблеме да је му потребна хируршка интервенција.

Ратко Самац негира кривицу и сматра да је изложен прогону из политичких и верских разлога.