Медведев рачуна на трајни мир у Карабаху

08-04-2016 03:15:05 | | / vostok.rs |


Русија ће уложити напоре да се нормализује ситуација у зони карабашког конфликта, изјавио је премијер Русије Дмитриј Медведев.

Москва ће учинити све како би сукоб у Нагорно–Карабаху био решен, изјавио је руски премијер Дмитриј Медведев. Он је на састанку са председником Азербејџана Илхамом Алијевим изразио уверење да ће успостављено примирје постати трајно.

О тим питањима стране треба да расправљају за преговарачким столом, рекао је Медведев, додајући да би желео да досадашњи велики труд уложен у решавање конфликта није био узалудан. Он је рекао да тренутна ситуација у Нагорно–Карабаху „веома брине“ руско руководство јер су за Русију односи две земље (Азербејџана и Јерменије) изузетно важни, истичући да ће Русија учинити све што може да проблем буде решен.

„Посвећени смо, као чланови Минске групе, као одговорна држава и као стална чланица Савета безбедности, приступу који је формулисан на нивоу Уједињених нација“, рекао је шеф руске владе.

Медведев је, такође, рекао да Русија и Азербејџан имају доста заједничких пројеката у разним областима, од економије до политике, и да ће консултације између лидера две земље бити настављене.

„Односи између наших земаља су заиста веома разноврсни и увек има о чему да се разговара“, поручио је Медведев.

Алијев се захвалио руском руководству на напорима које Русија улаже да спречи ескалацију сукоба у Нагорно–Карабаху, истичући да је „Азербејџан посвећен мирном решавању конфликта на основу међународног права, резолуција Савета безбедности УН и других међународних организација“.

Он је приметио да иако договорено примирје „друга страна није увек поштовала“ последњих дана ситуација у целини је била мирна.

„Верујемо да је то позитивна ствар“, закључио је Алијев.