Лавров: Споразум о примирју у Нагорно-Карабаху спреман

08-04-2016 08:27:01 | | / vostok.rs |


Практично сви детаљи споразума о примирју у Нагорно-Карабаху су спремни, остало је да се дефинишу још по које формулације, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров након сусрета са колегама из Азербејџана и Ирана у Бакуу.

Министри су поздравили прекид ватре који је већ почео да се поштује у Нагорно-Карабаху, а према речима Лаврова, важно је да све те мере и остану на снази како би се избегли могући инциденти.

„Трудили смо се да помогнемо нашим блиским пријатељима како би се дошло до договора који ће се поштовати, узимајући у обзир споразум који је постигнут још деведесетих година прошлог века. Сматрамо да тренутна ситуација захтева од свих нас да се активније позабавимо тим споразумом који је већ постигнут, како би се повратило поверење на линији разграничења“, рекао је Лавров.

Он је, међутим, упозорио на то да успостављање поверења на линији разграничења не треба да се протумачи као завршен посао, већ да буде шлагворт за налажење политичког решења за конфликт у Нагорно-Карабаху.

Лавров је подсетио да је руски председник Владимир Путин већ разговарао са председницима Јерменије и Азербејџана, како би убрзао проналазак мирног решења за тај регион.

Сукоби у Нагорно Карабаху - из минута у минут