Путин: Ушли су у офшоре да ми нешто припишу, а сада се неки из Вашингтона лукаво извињавају

07-04-2016 04:18:54 | | / vostok.rs |


Опоненте Русије брине јединство нашег народа и зато покушавају да нашу земљу дестабилизују изнутра - изјавио је Владимир Путин.

Он је одмах потом - на форуму Општенародног фронта, у разговору са новинарима руских регионалних и локаних медија - одбацио све инсинуације и оптужбе повезане са „Панамским документима“:

„Протресли су офшорне зоне. Вашег покорног слугу тамо нису нашли, нису имали шта да изнесу, али су имали задатак да нешто ураде. И, шта су урадили? Направили су некакав ,информативни производ’. Нашли су неке моје познанике и пријатеље, њушкали су и нешто од тога слепили“.

Руски лидер је указао да су притом истурили његове фотографије, са „неким људима у позадини“, па наставио:

„Сада то пласирају. У стилу: ево, постоји тамо негде пријатељ председника Русије, ево шта је тај направио, вероватно у томе има неке корупције. Какве корупције? Наравно, никакве. Управо је WikiLeaks разоткрио да иза тога стоје званична лица и званични органи Сједињених Држава. Они себи дозвољавају овакве нискости, чак и јавно. Неки из америчке администрације су нам се за то већ извинили, али не зато што их је стид, већ зато што су паметнији од оних који су све извели“.

Путин је нагласио да су се и они који су се извинили „показали као заинтересована лица“ и додао: „За нас је то добро јер схватамо ко је наручилац“.

Американци су у све покушали да уплету познатог руског музичара Сергеја Ролдугина, а Путин је тим поводом рекао:

„Поносим се пријатељством са њим. Он је безмало сав новац који је зарадио потрошио на куповину музичких инструмената по свету и - све је то довезао у Русију“.

Руски лидер је оценио да се још не може говорити о „кардиналној промени ситуације у Сирији“, па указао:

„Рано је да се каже да је ситуација потпуно преломљена. Али, Русија је извршила свој задатак, то је очигледно. Јер, у чему је био наш задатак? Да учврстимо државност Сирије и њене легитимне органе! Неки се труде да умање значај наше борбе против тероризма у Сирији, а она има светски значај. Обратите пажњу: након повлачења значајног дела наших снага, сиријска армија наставља са активним, офанзивним дејствима и уз нашу подршку ослобађа све нова и нова насеља и градове“.

Путин је оценио да иза покушаја умањивања успеха Русије нема никакве мистерије:

„Прво су - после Крима - говорили да Русију треба изоловати. А онда је постало јасно да је то немогуће. То је са почетком наше операције у Сирији постало апсолутно очевидно. Сирија је показала да је Русија у стању да решава проблеме и далеко од својих граница“.