И званично — Стаљинов унук из Сибира

07-04-2016 08:25:08 | | / vostok.rs |


Јуриј Давидов, становник Новокузњецка, града из западног Сибира, анализом ДНК је и званично доказао да је унук Јосифа Џугашвилија Стаљина.

Давидов је дао материјал на ДНК анализу у марту ове године, а експертиза је показала да се његови хромозоми 99,98 одсто поклапају са хромозомима Александра Бурдонског, старијег сина Василија Стаљина и директног унука совјетског вође. У свету генетике, где се таква подударност тумачи као идентичност, то значи да је Давидов сада већ и званично Стаљинов унук.

Грађевински инжењер по професији, Давидов (68) каже да је одувек веровао да је у сродству са Стаљином, за шта је сазнао пре двадесетак година од родитеља. Они су му испричали да је негде 1910. Јосиф Џугашвили, када је био у прогонству у селу Курејка, у Јенисејској губернији, упознао извесну Лидију Перепригину и с њом ушао у љубавну везу. Из те везе родио се Александар, отац Јурија Давидова.

Породична легенда Давидових каже да је Стаљин двапут хтео да доведе Александра у Москву, први пут кад је још био дете и други пут када је био младић. Првог пута то је спречила Александрова мајка Лидија, а други пут је сам побегао од људи које је послао отац.

Александар Давидов је 1941. пошао на фронт и требало је да учествује у одбрани Москве, али је у последњем часу његова дивизија пребачена на Далеки исток. Тамо је 1945. учествовао у борбама против Јапанаца. По завршетку рата остао је у војсци, постао официр и служио у Северној Кореји. Тамо се 22. априла 1948. родио Јуриј Давидов. Породица Давидових се потом 1955. преселила у Новокузњецк.

Иако у сродству са совјетским вођом, Јуриј Давидов никада није претендовао на било какво наследство, али када су га једном приликом оптужили да је самозванац одлучио је да докаже да је у праву. Неколико пута је ишао у Москву на генетску експертизу, али признати потомци Стаљина су се томе увек противили, а без њиховог учешћа ту експертизу је било немогуће обавити.

Међутим, временом се однос Стаљинових потомака променио и они су ипак пристали на експертизу. Тада је Јуриј Давидов поново отпутовао у Москву, где је под будним оком видео-камера дао материјал за ДНК тест чији су резултати били сензационални.

„Како сам се осећао када сам сазнао резултат? Вероватно мир, радост и чак олакшање због тога што је прича која је трајала 16 година најзад завршена“, рекао је Давидов за „Комсомолску правду“.

Он и даље не претендује ни на какво наследство деде, нити се намеће да буде рођак Будонском. Каже да је за њега било важно да потврди саму чињеницу да је у сродству и да одбрани част баке и родитеља које су дуго оптуживали да су самозванци.