Викиликс: САД спонзорисале панамски скандал, циљ су Русија и Путин

06-04-2016 06:47:25 | | / vostok.rs |


Представници Викиликса изјавили су да су САД финансирале скандал који је изазван објављивањем докумената компаније „Мосак Фонсека“, а који сведоче о учешћу светских лидера у незаконитим офшор малверзацијама.

​„#PanamaPapers напад на Путина организовао је Центар за истраживање корупције и организованог криминала. Напад је усмерен на Русију и бивше државе СССР-а и спонзоришу га Агенција САД за међународни развој и Сорош“, наводи се у саопштењу.

Викиликс тврди да финансирање панамског скандала чак није било ни индиректно — спроведено је директно од стране Владе САД. И та чињеница не може да не утиче на репутацију Беле куће.


​„Амерички Центар за истраживање корупције и организованог криминала може добро да ради, али чињеница да је Влада САД директно финансирала напад на Путина преко #PanamaPapers, озбиљно подрива њену репутацију“, пише у једном од твитова Викиликса.

Како се наводи на сајту Центра, ова организација званично је регистрована под именом Асоцијација развоја новинарства (Тhe Journalism Development Network) у америчкој држави Мериленд. У састав Центра улази и низ организација из источне Европе и бившег СССР-а. Пројекат Центра добијао је и наставља да добија помоћ Фонда за демократију УН, Америчке агенције за међународни развој (USAID) и института „Отворено друштво“ (the Open Society Foundations).