Решетњиков: Руски медији – жртве црног пи-ара из Србије

06-04-2016 08:02:00 | | / vostok.rs |

Директор Руског института за стратешка истраживања (РИСИ) Леонид Решетњиков упутио је отворено писмо медијима поводом низа некоректних публикација, попут чланка увредљивог садржаја и наслова у ком се функционери Двери оптужују да су „тројанска кобила Сједињених Америчких Држава“, а објавио га је један приватни руски сајт РИАФАН и пренели многи србски медији. Изјаву генерала Леонида Решетњикова наводимо у целини.


„Парламентарни избори у Србији који ће се одржати 24. априла већ су озбиљно усијали ситуацију у тој земљи, познатој поред свега осталог по својим емоционалним и темпераментним становницима. Различите политичке странке и покрети који учествују у предизборној кампањи покушавају да оцрне једни друге, присећају се нечега што су давно начули, о чему су бирачи већ заборавили, и практично из ничега стварају нове теме за сплеткарење. У самој тој ситуацији нема ничег уникалног, али је необично то да се сада у предизборној трци као никада раније активно користи "руски фактор". Неке странке су изјавиле да представљају интересе руске националне мањине у Србији, и да морају ући у парламент користећи националну квоту. То што у њиховим редовима нема ни једног Руса, руководство ових партија ни мало не забрињава.

Још су више запањујуће предизборне технологије у којима су умешани и неки руски медији, односно, лист „Аргументи и Факти“ и интернет портал „Федерална агенција новости“ (riafan). Једна псеудопатриотска странка из Војводине (чији назив нећемо навести, да јој не бисмо стварали рекламу) створила је следећи систем да би оцрнила друге странке патриотске оријентације: у руским медијима се објављује интервју неких "политиколога", који дају непроверене, а понекад и отворено лажне информације о фаворитима изборне трке у Србији – Србској радикалној странци, Дверима и ДСС, а затим се тај интервју објављује на србском језику и сервира се као званичан став руског руководства.

У таквој ситуацији, и како би се избегло уплитање руских медија и руског руководства у прљави међународни скандал, сматрамо да смо дужни да пре свега апелујемо на руске медије да не објављују информације о предизборној трци у Србији које су добијене из непроверених извора, и од непознатих самопроглашених "политиколога".

Русија има читав низ компетентних и ауторитетних стручњака за Балкан који не говоре само у своје име, већ представљају веома озбиљне структуре као што су РИСИ, МГУ, МГИМО, Институт за славистику Руске академије наука. Ти људи сносе одговорност за своје речи, не шире непроверену информацију и не дају непромишљене оцене. Новинарима саветујемо да се управо таквим људима обрате када желе да чују мишљење експерта. Непознати науци "руски политиколози из Београда" нису самосталне фигуре, већ инструмент црног пи-ара. Друго, желео бих да позовем на исто и српске медије и јавност: Nе узимајте здраво за готово инсинуације разних превараната па макар и биле објављене у руској штампи. Њихове речи никако не одражавају ни став руских медија, ни став руског руководства.

Став руководства Руске Федерације о парламентарним изборима у Србији је следећи: Iзбори морају бити демократски и транспарентни. Ни влада Руске Федерације, ни Министарство спољних послова Русије, ни администрација Председника РФ не сматрају да имају право да се мешају у предизборну кампању у Србији, немају своје "фаворите", и никоме не помажу. На изборима ће победити онај ко буде имао подршку србског народа. Надамо се да ће та победа бити поштена и заслужена, а нечисте манипулације и компромитујући материјал преко руских медија неће утицати на ток предизборне кампање“, стоји у отвореном писму медијима директора Руског института за стратешка истраживања (РИСИ) Леонида Решетњикова.

Након скандалозног чланка који је објавио РИАФАН и пренео INFORMER, србска странка Двери огласила се званичним саопштењем: „Ако је Јасмина Вујић амерички агент, онда су агенти били и Никола Тесла и Михајло Пупин“.