Захарова: Војна стратегија САД усмерена против Русије

05-04-2016 02:46:07 | | / vostok.rs |


Вашингтон се озбиљно прихватио антируских војних пројеката и Русија ће бити принуђена да то узме у обзир при осигуравању своје безбедности, изјавила је портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.

„У Вашингтону су се озбиљно прихватили војног планирања и пројеката усмерених против Русије. Таква стратегија се види у упутствима и појачава импозантним финансирањем“, наводи се у саопштењу Захарове објављеном на сајту Министарства.

„Не можемо се олако односити према сопствeној безбедности и несумњиво треба да узмемо у обзир све аспекте“, нагласила је она.

Захарова је прецизирала да Пентагон спроводи интензивирање војне готовости у непосредној близини од руских граница, укључујући и распоређивање система противракетне одбране у Источној Европи.

У новој стратегији европске команде САД Русија се приказује као „глобални изазов који захтева глобални одговор“, а контролисање руске агресије је приоритет, додала је Захарова.

Осим тога, садашња администрација САД покренула је највећу модернизацију америчког нуклеарног арсенала од времена завршетка хладног рата. Према различитим оценама, трошкови за њих ће у наредних десет година износити око 350 милијарди долара, а за 30 ће премашити трилион.