Руси започели обнову и модернизацију србских пруга

26-03-2014 12:48:21 | | Србин/ mojenovosti.com |

Mодернизација и обнова србских пруга, финансирана руским кредитом од 800 милиона долара, почела је у Панчеву уз звук сирене која најављује улазак воза у станицу. Делегације србских и руских званичника, која је најпре положила венац на споменик Вечна ватра у Београду, посвећен жртвама НАТО бомбардовања, на отварање радова ипак нису стигле руским возом који је био паркиран у станици, већ у дугом конвоју црних аутомобила са затамњеним стаклима.

Озваничивши почетак модернизације пруге Београд–Панчево председник Томислав Николић је рекао да је у јануару 2013. потписан уговор о руском извозном кредиту који је намењен модернизацији србских железница у износу од 800 милиона долара, којим ће се финансирати пројекти вредни 940 милиона долара, што значи да је обавеза Србије да са 15 одсто учествује у финансирању свих кредитираних радова.
Да би модернизација железничких транспортних средстава из руског кредита била развојна шанса за српску привреду, на овом градилишту, према његовим речима, треба ангажовати српске фирме. Тендерске процедуре и избор најбоље понуде неопходно је реализовати без фаворизовања и протекције.
Србија, како је рекао Николић, наставља да се подиже из пепела деценијског заостајања захваљујући пријатељству са скоро свим државама и народима у свету. Николић је позвао инвеститоре да улажу у Србију као „једну од најсигурнијих дестинација за оплодњу капитала”. – Позивамо све оне који воде државе да следе пример Русије, Кине, Уједињених Арапских Емирата, ЕУ, САД и многих других и омогуће Србији да се сврста у ред држава у којима народ не пати у сиромаштву већ ради – нагласио је председник Србије.
Србија је дуго чекала на почетак ових радова, делом због сопствене кривице и тромости, отворено је признао премијер Ивица Дачић алудирајући на то да смо у овај посао ушли без иједног пројекта, али и нашу спорост при изради пројектне документације. Зато, како је рекао убудуће морамо имати спремне пројекте.
Пројекат модернизације железничке инфраструктуре само је један од пројеката које заједнички реализују Србија и Русија, јер како је премијер подсетио за мандата његове владе почела је и изградња гасовода „Јужни ток”, који је највећа инвестиција у последњих неколико деценија. – Ми ћемо наставити све пројекте које смо започели с Руском Федерацијом и желимо нове – рекао је Дачић и додао да радови на прузи Београд–Панчево не морају да буду завршени пре рока, али је пожелео да то буде бар у року.
Позив нашим грађевинцима
Максим Соколов, министар саобраћаја Руске Федерације, јуче је позвао српске грађевинске фирме да учествују у изградњи аеродромских комплекса и спортских терена уочи светског шампионата у фудбалу, које се у Русији одржава 2018. године.
– Разговарали смо јуче са председником Србије Томиславом Николићем и премијером Ивицом Дачићем да урадимо заједничке пројекте на развоју инфраструктуре. Отворени смо за корисну сарадњу са Србијом – најавио је Соколов за „Политику”.
На питање зашто смо оволико дуго чекали на почетак реализације руског кредита од 800 милиона долара он је рекао да се шест година већ ради на овом пројекту, признавши да пројекат јесте закаснио са својим остваривањем.
– Део кривице сноси и србска страна између осталог. У ствари дуго нам је требало да донесемо одлуку везану за обезбеђење као гаранцију овог међудржавног кредита. Али, данас као што видите све формалности су решене – рекао је руски министар саобраћаја.
Он је нагласио да је ово заједнички пројект србских и руских железница. Али сасвим је очигледно да ће према његовој оцени већина радова бити поверена србским компанијама. Из Русије ће бити испоручен део грађевинарске технике и транспортних возова какви већ саобраћају србским пругама.

Модернизација железничке инфраструктуре приоритет владе
Председник Србије Томислав Николић и председник Владе Србије Ивица Дачић су, у одвојеним састанцима у Београду, разговарали са са делегацијом Руске Федерације, коју је предводио министар саобраћаја Максим Соколов.
Николић је у згради Генералног секретаријата председника Републике разговарао са министром Соколовим, са руским амбасадором у Србији Александром Чепурином и председником руских железница Владимиром Јакуњином.
Дачић је у разговору са Соколовим изразио задовољство због почетка радова на деоници Београд – Панчево који се финансирају средствима руског кредита који је намењеног реконструкцији железничке инфраструктуре. Премијер је нагласио да је модернизација железничке инфраструктуре један од приоритета Владе Србије.
Николић и Дачић са делегацијом Руске федерације данас у Панчеву присуствују церемонији почетка изградње железничког колосека на прузи Београд-Панчево, која се финансира из средстава руског кредита, од 800 милиона долара.
Споразум о руском кредиту потписан је јануара 2013. године у Москви и њиме ће бити финансирано 85 одсто вредности радова. Добијен је са роком отплате на 10 година, грејс периодом од четири године и годишњом каматом од 4,1 одсто.
Руским кредитом биће финансирано укупно пет пројеката: Београд – Панчево, реконструкција и модернизација шест деоница на Коридору 10 у дужини од 112 км, изградња другог колосека и реконструкција постојећег на деоници Стара Пазова- Нови Сад у дужини 44 км на Коридору 10, обнова пруге Београд – Бар кроз Србију у дужини од 200 км и набавка нових дизел моторних гарнитура из Русије у вредности од 100 милиона долара.