Оливер Стоун: Клинтоновој мозак испрали неоконзервативци јер верује у „руску агресију“

02-04-2016 01:10:46 | | / vostok.rs |


Славни амерички филмски режисер Оливер Стоун јавно је подржао председничке амбиције сенатора Бернија Сандерса.

Своју одлуку објаснио је у тексту „Зашто сам за Сандерса“ у којем је прво објаснио због чега не подржава Сандерсову ривалку Хилари Клинтон.

Објаснио је да Клинтонову сматра „жешћом копијом барака Обаме“. Па нагласио:

„Клинтонова је суштински затворила врата свету. Њено божанство је – НАТО. По њеном уверењу, то је најбоље што САД у новом „америчком веку“ имају за извоз. Пошто су јој мозак испрали неоконзервативци, она верује у „руску агресију“ иако су САД те које изводе највеће гомилање трупа и технике уз границе Русије након онога што је Хитлер урадио уочи почетка Другог светског рата“.

Стоун је истовремено упозорио: „Крећемо се ка рату – или хибридном, који треба да присили Русију да се повинује као 90-их година, или ка правом, врућем рату који ће погубити нашу земљу. Кривци за то биће шенули реалисти у државном руководству САД који у име реализма конструишу своју параноичну реалност“.

Стоун је подсетио да Клинтонова у својој биографији има „варварску подршку никарагванских контрас против свог народа“, подршку бомбардовању Југославије, подршку рату против Ирака који је започео Буш-млађи, одговорност за разарање Либије, војни пуч у Хондурасу и покушај смене режима у Сирији. Још је оценио:

„Свака од ових „епизода“ само је појачавала екстремизам и хаос у свету, а и опасност по нашу земљу“.

После свега овога, славни режисер на написао: „Због свега, настављам да се молим за Сандерс пошто је он једини који је спреман да макар из финансијско-буџетских разлога прекине наше војне интервенције по иностранству и да врати наше трупе у земљу, како више не бисмо билионе долара трошили на зло, већ да покушамо да своју земљу заштитимо путем њене реалне реконструкције – улагањем средстава у људе, школе и инфраструктуру“.

Стоун је истовремено указао да против америчког интервенционизма иступа и републикански председнички кандидат Доналд Трамп. Он је, међутим, да Трампу моћне силе (које није именовао) никада неће дозволити да преузме председничку власт у САД.