Шојгу прати развој ситуације у Нагорном Карабаху

02-04-2016 01:02:31 | | / vostok.rs |


Министар одбране Русије Сергеј Шојгу одржао је ванредне телефонске разговоре са шефовима војних ресора Јерменије и Азербејџана, Сејраном Огањаном и Закиром Гасановим, због заоштравања ситуације у зони Нагорног Карабаха.

„Министар одбране Руске Федерације Сергеј Шојгу одржао је ванредне разговоре са својим колегама — министром одбране Јерменије Сејраном Огањаном и министром одбране Азербејџана генерал-пуковником Закиром Гасановим, о потреби предузимања хитних мера за стабилизацију у зони конфликта“, наводи се у саопштењу руског војног ресора.

У Министарству одбране Русије су навели да је конфликтно подручје у фокусу сталне пажње руског војног ресора.

И шеф руске дипломатије Сергеј Лавров разговарао је са својим колегама из Јерменије и Азербејџана, Едвардом Налбандијаном и Елмаром Мамеђаровим, и позвао их да утичу да се обуставе ратна дејства у спорном подручју.

Раније је саопштено да је председник Русије Владимир Путин дубоко забринут саопштењима о обнови ратних дејстава у Нагорном Карабаху. Шеф руске државе је позвао стране на хитaн прекид ватре и уздржаност.

Јерменско Министарство одбране саопштило је јутрос да је Азербејџан започео офанзиву у ноћи 1. априла уз употребу тенкова, артиљерије и авијације и да су сада они кренули у контранапад у више праваца. Министарство је потврдило да је оборен азербејџански хеликоптер Ми-24/35 и да супротна страна трпи велике губитке у живој сили и војној техници. Баку негира ове информације.