Кадиров: Погинула већина чеченских терориста у Сирији

02-04-2016 09:01:59 | | / vostok.rs |


Већина чеченских терориста који су се борили у Сирији погинули су, а остало их је још само око 200, изјавио је чеченски лидер Рамзан Кадиров.

„Имамо информацију да је већина Чечена погинулa, јер су Арапи и остали који су се тамо борили слали Чечене као топовско месо, говорећи им: ’Ви сте искусни, имате праксу, идите први и борите се‘… Око 200 Чечена остало је у Сирији. Они су дошли из Европе и налазе се у групама од по 20–30 људи“, изјавио је Рамзан Кадиров.

Чеченски лидер рекао је да западни специјалци користе Чечене који бораве у Европи, покушавајући да их тамо задрже дајући им оружје и пружајући им обуку.

„Имамо десетине, па чак и стотине хиљада људи који живе у Европи, Турској, Украјини, свуда“, додао је Кадиров.

Према речима Кадирова, што се Чеченије тиче, из ње ретко ко иде да ратује у иностранству.

Притом, након почетка руске војне операције у Сирији смањен је број оних који покушавају да оду тамо из Чеченије и Русије, навео је Кадиров.

Председник Русије Владимир Путин је прошле недеље током сусрета са Кадировим изразио наду да ће Кадиров учествовати на предстојећим председничким изборима. Мандат Кадирова на месту председника Републике завршава се 5. априла.

Кадиров ће до председничких избора у Чеченији 18. септембра ове године по одлуци председник Русије Владимира Путина бити вршилац дужности председника те руске републике. Он је изјавио да за сада није решио да ли ће се кандидовати на првим непосредним председничким изборима у Чеченији.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут