Свет шокиран нељудским понашањем Турске према избеглицама

01-04-2016 10:42:52 | | / vostok.rs |


Организација за заштиту људских права Amnesty International саопштила је у свом извештају да Турска пуца на избеглице и незаконито их депортује у Сирију након потписивања споразума са ЕУ о мигрантима.

ЕУ и Турска једногласно су усвојили 18. марта споразум о избеглицама. У складу с њим, сви нелегални мигранти који уђу на територију Европе након 20. марта, подлежу депортацији у Турску. При томе, све расходе на њихово враћање преузима на себе ЕУ. Анкара, између осталог, добиће из европске касе око 6 милијарди евра.

Организација за заштиту људских права Amnesty International саопштила је да су турске власти почеле принудно да враћају избеглице у Сирију још од средине јануара 2016. Године.

„У очајним покушајима да затворе границе својих земаља европски лидери смишљено игноришу чињеницу да Турска није безбедна земља за сиријске избеглице и да је из дана у дан све опаснија“, наводи се у реферату директора Amnesty International у Европи и Централној Азији Џона Далхизена.

Представник организације тврди да масовно враћање сиријских избеглица показује „критичне недостатке споразума између ЕУ и Турске“, чија реализација може бити постигнута само уз пуно кршење међународног права.

Amnesty International наводи пример принудне депортације троје мале деце без пратње родитеља, као и жене у осмом месецу трудноће.

„Нељудскост и принудна депоратција великих размера једноставно поражава. Турска треба одмах да то прекине“, нагласио је Далхизен. Већина протераних избеглица није имала документа, међутим, постоје случајеви и легалних избеглица које су ухапсиле турске власти без одговарајућих докумената, наводи се у реферату заштитника људских права.

Према извештају, сада се у подручју турске границе у Сирији налази око 200 хиљада избеглица. Према саопштењима хуманитарних организација, избеглице у камповина живе у „нељудским“ условима, без чисте воде и канализација. У камповима цвета отимање са циљем узимања откупа. Постали су активни и кријумчари који траже хиљаду долара за прелажење турске границе.