Ширење НАТО-а на исток Европе – страх од зближавања Русије и Европе

01-04-2016 10:09:11 | | / vostok.rs |


Најава НАТО-а да ће почетком наредне године пребацити целу своју моторизовану бригаду у „источни блок“ последица је страховања Америке од могућег зближавања Русије и Европе, сматра француски генерал Жан Венсан Брисе.

НАТО је у среду објавио да планира да у фебруару наредне године пребаци целу моторизовану бригаду у „источни блок“ због страховања државе-чланице од могућег напада Русије. Према документима, биће пребачено нешто више од 4.000 војника и 250 тенкова.

Француски генерал Жан Венсан Брисе, директор Института за међународна и стратешка истраживања, сматра да се увек може говорити о опасности од напада, како с једне, тако и с друге стране.

„Исто тако би Руси могли да говоре о опасности од напада НАТО-а. Све су то празне приче које показују жељу Сједињених Америчких Држава да дају нови импулс сукобу или да, у крајњој мери, поново створе напетост, јер се Америка, према мом мишљењу, плаши само једног, а то је да ће се Европа превише зближити с Русијом“, навео је генерал.

Према његовим речима, очигледно је да се руске војне снаге „поново захуктавају“, али да нису, како се чини, усмерене ка Европи.

Том „захуктавању“ доприносе, сматра Брисе, молбе појединих америчких савезника из Источне Европе за помоћ, под изговором да претња из правца Русије расте.

„Све су то релативно традиционалне игре“, сматра француски генерал и објашњава да је НАТО-у потребно да некако оправда свој војни буџет.

„Русија је била претња, Кина је била претња, Совјетски Савез је био претња, Русија је поново постала претња – све су то обичне речи које служе пре свега за то да се на нечему заснује буџет“, наглашава генерал.