Укидање санкција Сирији корак ка решавању мигрантске кризе

31-03-2016 09:35:51 | | / vostok.rs |


Укидање санкција Сирији био би важан корак ка нормализацији живота у тој земљи и ка решавању избегличке кризе, изјавио је заменик министра иностраних послова Русије Генадиј Гатилов.

Он је говорећи на конференцији посвећеној избеглицама у Женеви подсетио да је читав низ земаља и регионалних унија увело једностране економске санкције Сирији.

Према његовим речима, миграциона криза настала је због мешања у унутрашња питања Сирије са циљем дестабилизације и смене „неподобног“ режима, а нормализација је могућа искључиво путем проналаска политичког решења и након прекида конфликта.

Поред тога, како је рекао, неопходно је подржати унутарсиријски дијалог али и одлучно наставити борбу против тероризма.

УН позвао свет на прихватање избеглица

На конференцији је говорио и генерални секретар УН Бан Ки Мун који је позвао владе широм света да прихвате што више људи из Сирије, као и да се супротставе застрашивању због избеглица.

Он је рекао да УНХЦР намерава да у току наредне три године обезбеди места за десетину од 4,8 милиона сиријских избеглица које се налазе у земљама у региону.

Турска, у којој се налази око 2,7 милиона Сиријаца, је међутим навела да је циљ УНХЦР-а за смештај избеглица у региону добар почетак, али да то није довољно.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут