Москва очекује одлучну реакцију ОЕБС-а због блокаде Спутњика у Летонији

30-03-2016 01:14:08 | | / vostok.rs |


Москва од ОЕБС-а очекује одлучну реакцију по питању блокаде сајта информативне агенције Спутњик у Летонији, будући да је та интернет страница блокирана уз „апсурдан аргумент“, саопштило је Министарство иностраних послова Русије.

Према речима представника руског Министарства из области питања људских права Константина Долгова, преко 100.000 руских грађана поново су лишени свог законског права на слободу информације.

„Зар се нису у Бриселу уморили од срамоте због те нескривене цензуре у Летонији – чланици ЕУ? Можда је то у оквирима дуплих стандарда који су већ постали норма у политици ЕУ?“, запитао је Долгов.

Власти Летоније блокирале су сајт информативне агенције Спутњик на летонском језику.

У писму које је добила редакција Спутњика наводи се да је „регистрација домена под називом ’sputniknews.lv‘ кршење уредбе Савета ЕУ о рестриктивним мерама због претње територијалној целовитости, суверенитету и независности Украјине“.

Главна уредница компаније „Росија севодња“ Маргарита Симоњан рекла је тим поводом да Спутњик није прекршио ниједну тачку постојећег законодавства Летоније и ЕУ, као и да се том одлуком летонских власти директно крши право медија на прикупљање информација и њихово ширење.