Песков: САД немају право да примењују своје законе на наше грађане

30-03-2016 08:44:22 | | / vostok.rs |


Русија оцењује да је кривично гоњење руских грађана од стране САД покушај Вашингтона да рашири амерички закон на друге земље, изјавио је прес–секретар председника Русије Дмитриј Песков.

Москва сматра незаконитим држање руских грађана у америчким затворима. У том контексту имена Виктора Бута и Константина Јарошенка помињана су на састанку Владимира Путина и државног секретара САД Џона Керија, изјавио је прес–секретар председника Русије Дмитриј Песков.

„У целини, Русија врло доследно изјављује да се не слаже са покушајем да се амерички закон рашири ван својих граница, и у том смислу, наравно, сматрамо незаконитим држање Бута и Јарошенка, тј. руских грађана, у америчким затворима. Наравно, Русија наставља да штити интересе својих грађана. Управо у том контексту су та имена помињана у разговору са Керијем“, изјавио је Песков, одговарајући на питање да ли је на састанку Путина и Керија било говора о хапшењу руских грађана у САД.

Судбина осуђених Руса је актуелна тема, након извештавања медија о могућој размени Бута и Јарошенка за украјинског пилота Надежду Савченко која је осуђена у Русији на 22 године затвора због убиства руских новинара у Донбасу. У Амбасади САД у Москви су искључили такав развој догађаја, док Песков то није желео да коментарише.

Руски пилот Константин Јарошенко налази се у САД од 2010. године, где су га испоручиле власти Либерије. Американци су га оптужили за шверц наркотика. Касније је осуђен на 20 година затвора. Јарошенко није признао своју кривицу и више пута је говорио да је било кршења закона током истраге.

Бизнисмен Виктор Бут је оптужен у САД за нелегалну трговину оружјем. Руске дипломате су више пута указивале америчким властима да је закон прекршен за време његовог хапшења на Тајланду 2008. године и његовим пребацивањем у САД. Сада Бут служи 25–годишњу казну затвора због продаје оружја терористима колумбијске група ФАРК.