Главна међународна претња за Русију остаје америчка политика

29-03-2016 05:31:44 | | / vostok.rs |


Акције Вашингтона нашле су се на врху листе савремених претњи за Русију који су саставили учесници дискусионог клуба „Валдај“. Они не верују у претњу из Украјине.

Главна међународна претња за Русију остаје америчка политика, усмерена nа њено слабљење. Опасност за земљу представљају тероризам и могући конфликт са Турском, док нема директне претње из Украјине, пише лист „Известија“, позивајући се на реферат „Међународне претње 2016“.

Како је саопштио листу један од аутора реферата, програмски директор клуба „Валдај“ Андреј Сушенцов, фактички постоје две оцене америчке политике. Једни сматрају да САД намерно жели да ослаби Русију, док други сматрају да Американци индиректно наносе штету руским интересима.

Како саопштава лист, након успеха операције Ваздушно–космичких снага у Сирији, Русија је почела да налази нове партнере на Западу.

„Русија се учврстила као водећа сила на Блиском истоку, способна да ефикасно изводи војну кампању“, сматрају аутори реферата.

„Уносе се измене у плану одбране Русије до 2020. године. Изводе се војне вежбе током којих се врши симулација конфликта са Турском. Турци, такође изводе војне вежбе, сакупљају резервисте“, објашњава Сушенцов.

У реферату, на који се позива лист, говори се о претњама Русији од стране исламских радикала. Она ће остати и у случају пуне победе над терористима у Сирији, јер „најцењенији борци и команданти, највероватније, преместиће се из Сирије у друге земље са слабом државном влашћу (Ирак, Либија, Мали, Авганистан, Сомалија и друге), где ће наставити своју рушилачку делатност“.

Према информацијама листа, могућ је раст напетости на Далеком истоку и југоисточној Азији, где се прогнозира сукоб Кине и САД и њихових савезника. Наводи се да на листи директних претњи нема Украјине, која „полако, али сигурно, прелази у категорију тзв. замрзнутих конфликата“.