Запад ћути као заливен на ослобођење Палмире

29-03-2016 09:45:28 | | / vostok.rs |


Лидери Сједињених Америчких Држава и Велике Британије ћуте као заливени на тему ослобађања Палмире уз заједничке напоре сиријске армије и руске авијације, пише колумниста Индипендента Роберт Фиск.

Запад би требало да аплаудира на најразорнији војни пораз ДАЕШ-а, јер су пре свега недељу дана терористички напади ове организације однели животе неколико десетина људи.

„Лоши момци су победили, зар не? Иначе бисмо сви ми ликовали, зар не?“, ироничан је Фиск.

Он не сумња да ће, уколико сиријска армија успе да од ДАЕШ-а ослободи Дејр ел Зор и Раку, престоницу терориста, западни политичари такође ћутати.

Руска авијација није америчка, напала је терористе уочи офанзиве сиријске армије на Палмиру, одговара аутор.

Америчка команда је тих дана саопштила да су изведена само два ваздушна напада на ДАЕШ у Сирији.

„То је све што треба знати о америчком ’рату против тероризма‘. Они хоће да униште ДАЕШ, али не превише“, пише Фиск.

Према мишљењу новинара листа Лос Анђелес тајмс Патрика Макдонела, победа сиријске армије у Палмири поставила је Белу кућу у незгодан положај.

„Вашингтон је тежио да борбу против ДАЕШ-а представи као пројекат САД и савезника. Москву су оптуживали за нападе на ’умерене‘ устанике уместо на екстремисте. Палмира, чини се, представља другу причу“, наводи аутор.

САД годинама нису могле да нађу ефикасне „партнере“ у Сирији и притом су позивале да се свргне председник Башар ел Асад. Сада је Белој кући тешко да призна успехе сиријских власти и њихових савезника у борби против ДАЕШ-а, пише Макдонел.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут