Ослобађање Палмире отвара пут за Раку

28-03-2016 10:24:30 | | / vostok.rs |


Виша научна сарадница Института за оријенталистику Руске академије наука Ирина Фјодорова истиче да ослобађање Палмире отвара сиријској војсци пут ка Раки, такозваној престоници ДАЕШ–а.

„Прво, Палмира је важан саобраћајни чвор. Друго, у том региону се налазе велика налазишта нафте и гаса, која имају стратешки значај за Сирију. Осим тога, Палмирa има велики значај за углед Сирије, ослобађање тог града је доказ да је у тој земљи у току обнављање легитимне власти. За 9. април је планирана нова рунда сиријских мировних преговора, и ослобађање Палмире ће сигурно ојачати позиције владине делегације“, објашњава Фјодорова.

Она каже да је то велика победа храброг сиријског народа.

„Кључну улогу су имали сиријска армија и одреди народне војске, али и руске ваздушно–космичке снаге. Ослобађање Палмире је резултат заједничке борбе против дивљаштва ДАЕШ–а, који је уништавао споменике културе“, напомиње Фјодорова и оцењује да треба имати у виду да је сиријска војска и даље у тешком положају и да је приморана да се бори на неколико фронтова.

„До победе у Палмири је дошло зато што је сиријска армија привремено обуставила офанзиву на другим фронтовима“, сматра Фјодорова.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут